Четири деца от Центъра за ранно детско развитие отпразнуваха своя прощъпулник

12:14, 10 май 17 25 471 Шрифт:
Автор:

Четири деца с двигателни затруднения направиха своите първи крачки днес в Центъра за ранно детско развитие в Шумен.

Снимка: topnovini.bg

Децата отпразнуваха своя прощъпулник заедно със своите родители и баби.

„Радостина, Никола, Дурук и Сюлейман вече ходят сами благодарение на грижите на екипа от специалисти, който имат много голям опит с работа с деца с изоставане в развитието“, каза Пенка Атанасова, управител на Центъра за ранно детско развитие.

Трима от малчуганите проявиха интерес към черпака и само един към телефона.

Снимка: topnovni.bg

За най-важната стъпка в живота си децата получиха грамота с отпечатък на ходилото.

Снимка: topnovini.bg

Техни гости бяха зам.-кметът  по Социална политика и здравеопазване, д-р Светлана Маркова, Свилена Евлогиева, Севджан Мехмедова, Румяна Рачева,  служители от Дирекция социална политика и здравеопазване.

Снимка: topnovini.bg

Само шест месеца от откриването на детския център, капацитетът му е изцяло запълнен. 61 деца от община Шумен и 50 родители получават подкрепа от специалисти – рехабилитатор, кинезитерапевт, логопеди, специални педагози, психолог, педиатър и социални работници.

Центърът предлага безплатно почасови процедури за деца с увреждания и деца в риск, които са на възраст от 0 до 7 години.

Най-малките посетители на центъра са бебета на по няколко месеца, най-големите пък наесен ще бъдат ученици. Повечето от децата са момчета, момиченцата са само десетина, има и три двойки близнаци. Освен недоносени бебета, родени от рискови бременности, има и деца с тежки заболявания:  детска церебрална парализа, синдром на Даун, хидроцефалия, епилепсия, аутизъм, хиперкинетични разстройства, ортопедични и логопедични проблеми, сърдечни пороци и др.

Снимка: topnovini.bg

Целта на проекта е семействата да бъдат подкрепяни и да получават съвети  за  справяне с ежедневните трудности в отглеждането на децата с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама