Туристи от дружество „Патлейна” разчистиха екопътеки през стария Преслав

16:18, 08 май 17 25 2558 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Туристическо дружество „Патлейна” във Велики Преслав и работници от археологическия музей проведоха днес планирана акция за почистване и маркиране на екопътеки през стария град и резервата за див рошков. Акцията започна рано сутринта и изпревари дъжда. Местните планинари потеглиха от входа на градския парк, въоръжени с метли, лопати, лозарски ножици, ръкавици и чували.

Акцията започна от вътрешната крепостна стена на стария Преслав. Маршрутът на туристическата пътека върви към Дворцовия комплекс, продължава към възвишението над старините, стига до връх „Чуката” и завършва при Златната църква. Тази пътека беше разчистена от клони и бурени маркирана от туристите.

Туристическият маршрут почистен днес завършва на при Златната църква. Снимка: Topnovini.bg

Паралелно с младите планинари работиха и туристи – ветерани. Те разчистваха района около хижа „Патлейна” в резервата за див рошков и стъпалата, водещи от към нея от подножието на средновековния манастир.

В акцията се включиха и граждани.

„Призовахме всички членове и приятели на туристическото дружество да се присъединят към нашата инициатива „Да изчистим България заедно” и да покажем, че ни е грижа за природата. Доволен съм, че го направихме, въпреки нестабилното време, защото това беше единственият възможен ден през месец май”, каза председателят на дружество „Патлейна” Тодор Серафимов.

Той поясни, че през следващите почивни дни туристите са планирали преход през Драгоевска планина на 14 май. Втори преход на 20 и 21 май пред Преславска планина от резерват „Дервиша” до хижа „Младост” над Търговище и поход в Странджа планина в края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама