Голямо Гергьовско надсвирване направиха във Върбица

07:00, 06 май 17 25 2096 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

С атрактивно Гергьовско надсвирване започнаха празниците във Върбица. Конкурс за най-добри инструменталисти, групи и оркестри организира общината в чест на шести май и снощи площадът в центъра на града се превърна в музикална сцена.

На импровизирания подиум, пред Младежкия дом, се качиха шест ромски оркестъра, индивидуални изпълнители, известни  кларнетисти от Върбица и две музикални легенди – виртуози на кларнета. Димитър Пасков – Тигъра, който прославя Герловския край в страната и чужбина и Диян Филков – местен музикант и настоящ инструменталист в оркестър „Кристали”, бяха най-ярките имена сред известните музиканти, но на това надсвирване оценяваха изпълнителите.

Председателското място в журито зае единствената дама Красимира Крючкова като дипломиран музикален специалист. Тя наложи регламент с времетраене и жанров подбор при изпълненията.

Десетки зрители се събраха на площада за Гергьовското надсвирване и награждаване, съпроводени от бурни аплодисменти и бисове.

Първата награда с парична премия от 250 лв. бе връчена на оркестър „Върбица бенд” с ръководител Начко Алексиев. Второто място присъдиха на оркестър „Кобра”, в състава на който свирят двама ученици от Върбица и настоящи възпитаници на музикалното училище в Котел.

Кметът на Върбица Мердин Байрям поздрави и награди музикантите. Снимка: Община-Върбица

Третата награда беше за оркестър „Жендо бенд”. Градоначалникът Мердин Байрям поздрави победителите и им връчи предвидените премии. Той и председателят на общинския съвет Кадир Хасан награди със символични суми и всички останали участници.

През почивните дни местни музиканти по собствено желание ще свирят на площада за настроение, ако времето позволи, тъй като във Върбица всеки трети е с музикални заложби. В града има и Музикантска махала, където живеят предимно роми и където свири всеки от най-малкия до най-големия жител. Преди години във Върбица е имало 50 състава от инструменталисти, но сега голяма част от тях си вадят хляба в чужбина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама