Продукцията на разсадник край Върбица поема към общински паркове и алеи

11:59, 05 май 17 25 1550 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Разсадникът на община Върбица, намиращ се в село Менгишево, започна да изнася на открито цветни и зелени растения, отглеждани досега в парникови условия. Дейностите се извършват от няколко работника, но вчера към тях се е присъединил и кметът на Върбица Мердин Байрям. „Лично общинския кмет взе участие в пикирането на декоративните растения“, заяви ръководителят на разсадника Мехмед Мустафа.

Продукцията поема към паркове, алеи и градини в шестнадесетте населени места на цялата върбишка община, обясниха от администрацията.

По принцип продукция на разсадника е предназначена за собствени нужди на община Върбица, но част от нея ще се продава. Сега, ако има желаещи да си разкрасят личните дворове, могат да си закупят на ниски цени цветя и декоративна зеленина от разсадника. Идеята на кмета Мердин Байрям е занапред това малко общинско предприятие да произвежда посадъчен материал и за свободния пазар.

 

Тази пролет в разсадника са отгледани повече от 10 000 броя растения от 100 декоративни вида.

Разсадникът има капацитет за увеличаване на продукцията си, има и специалист. Ръководителят Мехмед Мустафа е техник - лесовъд с 36 години стаж в системата на Горско стопанство. Това общинско мини предприятие работи от есента насам и дава препитание на петима души, въпреки че производствения процес е трудоемък и почти всичко се върши на ръка. Занапред, обаче общината има намерение да закури за разсадника мини трактор и мини фреза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама