Мащабен ремонт на гарата в Шумен планират за догодина

14:05, 04 май 17 25 2333 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Железопътната гара на Шумен ще бъде изцяло обновена и модернизирана. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е планирала реновирането на гарата, строена през 1941 г. по жп-линия София - Горна Оряховица – Варна. За предстоящия ремонт разговаряме с инж. Тони Грозданов, ръководител отдел „Изпълнение на програми с национално финансиране“  в Национална компания „Железопътна инфраструктура“

Г-н Грозданов, какво предвижда ремонтът на жп-гарата в Шумен?

- Национална компания „Железопътна инфраструктура“ планира мащабен ремонт на гаровия комплекс и околното пространство, ремонт на покрива, пероните, пешеходния подлез. Ще бъдат изградени три пътнически асансьора в подлеза на гарата, както и ново перонно покритие на втори перон. Ще се извърши и цялостна подмяна на прозорци и врати, като стилът им ще бъде съобразен с архитектурата на сградата. Каменната облицовка ще бъде възстановена и укрепена.

От казаното става ясно, че се очаква и значителен социален ефект, какво се предвижда в този аспект?

инж. Тони Грозданов

- На първо място достъпът на хора с намалена подвижност и на майки с детски колички ще бъде осигурен чрез направа на подходи, изграждане на асансьори и на санитарни възли за хора със специални потребности. Предстои реконструкция на част от помещенията в приемното здание и оформянето им в топла чакалня. Ще бъде направен вътрешен обществен санитарен възел, санитарен възел за хора с намалена подвижност, стая за повиване на бебета, стая за майки с деца и помещение за социални работници. Ще бъдат изградени и търговски площи. Предвидено е подновяване на ландшафта и зелените площи, и изграждане на нови пешеходните алеи. Сред предвидените нововъведения са още системи за видеонаблюдение, информационни табели, пожароизвестителни инсталации, както климатични и часовникови инсталации. Така с извършване на ремонтните работи по гара Шумен ще бъдат постигнати нормални условия за пътуващите и работещите на гарата. Ще бъдат изпълнени всички изисквания за осигуряване на противопожарна безопасност и енергийна ефективност.

Ние се стремим към подобряване на комфорта на пътниците и достъпна среда за лица с намалена подвижност, в съответствие с изискванията на нормативната уредба за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

 

Кога ще започне ремонтът и колко време ще продължи?

-Ремонтните дейности по рехабилитацията на приемното здание на жп гара Шумен са предвидени да започнат през първото тримесечие на 2018 г., а до края на тази година е планирано да се изпълни обследване на сградата и изготвяне на работен проект. По план е предвидено рехабилитацията да бъде завършена за една година.

Ще настъпят ли промени в движението на влаковете по време на строителните дейности и ще работи ли гарата през тези месеци?

- По време на строителните работи няма да има прекъсване на експлоатационната дейност на гарата и няма да има промяна в движението на влаковете.

Инж. Грозданов, кой финансира ремонта и на каква стойност е инвестицията?

- Прогнозната стойност на ремонтните дейности на гара Шумен е малко над 4 милиона лева, като финансовите средства са планирани от Капиталов трансфер от държавния бюджет. Окончателната стойност на ремонтните работи ще бъде уточнена след провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама