11 спектакъла ще участват в конкурсната програма на Друмевите театрални празници

12:55, 03 май 17 / Култура 25 610 Шрифт:
Автор:

Общо 11 спектакъла са селектирани за участие в конкурсната програма на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен. Това съобщи днес на брифинг Диана Христова – зам. директорът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.

Спектаклите са избрани от над 50 постановки, заявили участие във фестивала.

Селекционер на тазгодишното ХХVІІ издание на форума е д-р Ина Божидарова, която е подбрала шест спектакъла за голяма и 5 постановки за камерна сцена.

Тържественото откривана на фестивала ще бъде на 11 май от 18.30 часа, а от 19 часа култовият актьор Мариус Куркински ще представи моноспектакъла „Черното пиле”. Билетите за постановката вече са изкупени.

В съпътстващата програма на Друмевите театрални празници е включена и постановката на шуменската трупа „Оттука започва България”, която ще се играе в градската библиотека от 11 часа на 11 май.

„За участие в конкурсната програма са подбрани хитови спектакли на значими български автори. Има класически, но също и модерни пиеси. На камерна сцена ще се играят постановките на независими театрални формации”, обясни Диана Христова и добави, че в съпътстващата програма е включена и детската пиеса „Светулки” на Театър 199 от София.

В категорията „Авторски прочит” ще участват три нови драматургични текста – „Жената от фара” на Ясен Василев, „Цикадите” от Мирослав Христов и „Потребителят” от Михаил Казаков.

Трите текста са подбрани от общо 36 постъпили за участие нови пиеси от 32 автори.

Откъси от селектираните текстове ще бъдат представени на 15 май от 11 часа в къща-музей „Добри Войников”.

На 16 май от 21 часа Международният фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” ще бъде закрит с церемония по награждаване на отличените творци и спектакли.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама