Ученици от Велики Преслав готвят историческа пиеса

17:03, 01 май 17 / Култура 25 1079 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” във Велики Преслав репетират откъси от историческата пиеса "Съдбоносни дни", с която местната община финализира големия туристически проект „Векът на цар Симеон оживява”.

Учениците с любим предмет „История” и хоби - театрално изкуство, се записали да участват в училищния проект „Твоят час”. В рамките на този проект преподавателят Пламен Петров предложил наред с другите извънкласни инициативи, да подготвят и откъси от пиеса, писана от покойния преславския автор Кирил Боянов.

Преподавателят подбрал две от най-драматичните средновековни събития, свързани с възкачването на Симеон на царския престол и обявяването на Преслав за столица на България.

Децата от 6 и 7 клас учат текстовете от декември насам. Тези дни те репетират в конферентната зала на археологическия музей с идеята да усетят духа на Средновековието сред автентичните експонати там.

Снимка: Topnovini.bg

За своите репетициите учениците са получили костюми на преславски боляри, духовници и знатни особи, както царски накити и символи на властта от времето на Симеон Велики, с които ще изпълняват пиесата. Община Велики Преслав се сдоби преди две години с тези костюми и снаряжение, изработени по проекта "Векът на цар Симеон оживява", за да бъде представена същата пиеса "Съдбоносни дни" като спектакъл в центъра на царския дворец.

Сега деца ще пробват своите театрални възможности. Това ще стане този месец, но датата и мястото все още не са уточнени, обясни учителят Пламен Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама