Почивните дни напълниха с туристи старините край Велики Преслав

15:50, 01 май 17 / Култура 25 691 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Три поредни дни в Стария Преслав е пълно с посетители от различни краища на страната. Празничните дни от календара са най-приходоносни за градския музей, който отчита трайна тенденция на увеличен туристически интерес.

Засега, все още, основните посетители са българи от Варна, Бургас, Пловдив, Разград и Търговище, но наближава сезонът за чужденци, които прескачат за един ден от Черноморието до старата столица.

Сред многобройните посетители на преславските старини днес бяха и колоездачи от детски велоклуб в Търговище. Ученици от 5 до 8 клас на ОУ „Иван Вазов” и членове на местния клуб „В планините с орлите” бяха изминали 25 км на две колела, за да стигнат до Симеоновата столица.

 За трети пореден ден Симеоновата столица гъмжи от посетители. Снимка: Topnovini.bg

Техният ръководител Емил Димитров обясни, че групата от деца колоездачи се движи по асфалтовия път за Велики Преслав и ще измине общо 50 км, за да разгледа преславските старини и да се върне обратно. Емил Димитров се оказа и един от малкото колоездачи, минавали по туристическата пътека през Преславска планина. Тази екопътека, дълга около 27 км, свързва Търговище с Велики Преслав. Тя, обаче, е трудна за преминавана за велосипедисти с малък опит. „Агресивно изкачване и слизане с много стръмни участъци предлага трасето през Преславска планина, което е за колоездачи с възможности над средните”, обясни треньорът на велоклуба, за туристи, които имат желание да опитата.

Неговата група пристигна на Златната църква за кратка почивка и заедно с останалите посетители на резервата пое към центъра на царския комплекс.

 

Снимка: Topnovini.bg

Заради очаквания наплив от посетители на Стария Преслав, през трите почивни дни, местната община нае охранителна фирма, за да няма незаконни прояви. Не са палени огньове в Стария град и не са правени противозаконни действия, съобщиха от местния музей, чиито служители също имат ангажимент по опазване на паметниците на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама