Осем деца приеха християнската вяра в старопрестолна Плиска

13:46, 01 май 17 25 641 Шрифт:
Автор:

Масово Свето Кръщение извършиха отец Андрей и отец Димчо в Плиска, на което бяха покръстени 8 деца – Нина, Симеон, Миа, Петър, Данаил, Ангел, Ивайло и най-малкият християнин Борис – на една годинка.

Снимка: topnovini.bg

Въвеждането в светото тайнство на православието се извърши в Голямата базилика в Плиска. Ритуалът по масовото кръщене се извършва за четвърта поредна година и е по повод 1 152 години от покръстването на българите и 1 110 години от успението на Св. цар Борис І Михаил-Покръстителят.

Родители и близки на децата, които днес приеха християнската вяра, бяха дошли по-рано на светото за християните място, за да си направят снимки.

По-възрастните с вълнение обясняваха на внуците си, че именно от първата българска столица Плиска започва покръстването на българите.

Снимка: topnovini.bg

Малки икони, на различни светци, подари проф. Божидар Димитров на младите християни. Община Каспичан подари на децата сребърно кръстче, бурканче с мед и грамота.

Снимка: topnovini.bg

Сред гостите на масовата кръщавка бяха народните представители Димитър Александров, д-р Румен Генов, проф. Божидар Димитров, Димитър Димитров, кмет на община Ветрино, Асоциацията на българите по света,  Иван Боримечков, създател на театъра на бесарабските българи  „Смешен петък“ и Михаела Чокани, представител на българите в Румъния.

Снимка: topnovini.bg

Организатори на тържествата са община Каспичан, кметство Плиска, Дворът на кирилицата, с партньорството на Асоциацията на българите по света.

Снимка: topnovini.bg

Програмата на тържествата продължава в 14: 00 ч. с открит урок по родолюбие в културно-историческия комплекс „Двора на кирилицата“ в Плиска. От 19:00 ч. в НЧ „Просвета 1911“ в Плиска театър „Смешен петък“ ще представи постановката Република Молдова.

Снимка: topnovini.bg

В утрешния 2-ри май честванията ще започнат със Света литургия в храм „Св. Цар Борис Михаил“ в Плиска, която ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По-късно в Двора на кирилицата ученици ще се мерят знания за Първата българска държава, които ще бъдат  оценявани от жури.

Ще бъде осветен и изграденият паметник на Цар Борис I.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама