Откриха Международният конкурс за млади пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”

21:12, 28 апр 17 / Култура 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният конкурс за млади пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” бе тържествено открит тази вечер в Шумен. Церемонията се състоя в зала „Проф. Венета Вичева”.

Общо 36 млади дарования участват в тазгодишното издание на конкурса. Инструменталистите са от Япония, Чехия, Турция, Сърбия, Тайван и България. Пианистите са 17, а цигуларите 19.

По статут конкурсът се провежда в три възрастови групи за двата инструмента.

Първият тур в специалност пиано започва утре от 10 часа. Надпреварата при цигуларите стартира в неделя.

Председател на журито по пиано е виртуозът Людмил Ангелов. В комисията са още Акилес Делле Винье от Аржентина, Андреас Фрьолих от Германия, Боян Воденичаров, Марина Капацинская от България и Минг Янг от Китай.

Снимка: Topnovini.bg

Проф. Минчо Минчев оглавява журито по цигулка, а членове са Флорин Кроитору от Румъния, Уте Хасенауер от Германия, Мухамеджан Турдиев от Турция и Гинка Гичкова.

Конкурсът се организира от Фондация „Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата и Община Шумен. Културният форум се провежда под патронажа на председателят на Народното събрание.

На 4 май ще бъде заключителният концерт в специалност пиано, а концерт на лауреатите на 5 май ще постави финалтия щрих в тазгодишното издание на конкурса.

Тази вечер престижната проява бе открита от кмета на Шумен Любомир Христов.

Изпълнения на  Рустам Губкин-Матейски, Борис Узунов, Емил Бояджиев зарадваха присъстващите в залата. Тримата изпълнители са носители на първи награди от Националния конкурс „Панчо Владигеров” през 2013 година.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама