Математици от страната ще се състезават в Шумен за Купата на „Академик Кирил Попов“

14:54, 28 апр 17 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционният национален турнир по математика „Академик Кирил Попов“ се провежда за поредна година в Шумен и се организира от Съюза на математиците в България – секция Шумен.

Професионална математическа гимназия „Нанчо Попович“, Трето основно училище „Димитър Благоево“, Шесто ОУ „Еньо Марковски“ и „Гранд хотел“ Шумен са домакини на тридневната проява. В състезанието участват ученици от 2 до 7 клас, а наградният фонд е 1500 лв.

Двадесет и второто издание на математическия турнир се открива тази вечер от 19 часа в зала „Форум“ на „Гранд хотел“ Шумен.

Община Шумен, шуменската секция на Съюза на математиците в България и спонсори финансират ученическата проява.

Турнитът води своето начало от 1986 г. Тогава е проведен за първи път в Шумен. Мужду 1990-та и 1994-та състезанието прекъсва, но когато го възобновяват, то стартира с нов регламент.

Четири поредни години турнирът се прави в старопрестолен Велики Преслав по покана на тогавашния кмет и бивш учител по математика инж. Желез Железов.

Състезанието бързо набира скорост и интересът към него увеличава за кратко време броят на участниците. По тази причина от 1999 г. неговото провеждане е изместено в областния град.

Повече от 600 деца от 30 училища в страната участват в проявата на всяко издание . Задачите от състезанието се публикуват след това в списание „Математика и информатика“.

През 2005 г. послучай юбилейното десето провеждане излиза от печат сборник „Математически турнир Академик Кирил Попов“.

Състезателната проява винаги е била придружена от културна програма и туристическа разходка сред забележителностите на област Шумен. Така е и тази година.

Същинската надпревара между малките математици започва утре сутринта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама