В Шумен работодатели и синдкати подписаха колективния трудов договор за образованието

13:04, 28 апр 17 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Шумен Любомир Христов и председателите на синдиката на шуменските учители към КНСБ Татяна Иванова, регионалния синдикат на образованието към КТ „Подкрепа“ Стефка Дюлгерова, регионалния координационен съвет към независимия учителски синдикат Милен Дончев, Сдружението на директорите в средното образование Даниела Димитрова и Ема Радушева, като председател на СРСНПБ, положиха подписи под колективния трудов договор за общинското образование.

Проектът за това споразумение е бил обсъждан на 4 официални работни заседания и в крайна сметка не само са били запазени договорените условия, но е направено и нещо повече от заложеното в браншовия договор. В това бяха единодушни страните, подписали днес новия докумен за следващите 2 години.

"При преговорите за подписване на общински колективен трудов договор сме се съобразили с всички по-благоприятни условия, договорени в колективния трудов договор на ниво отрасъл”, подчерта зам.-кметът Найден Косев и се обоснова с цифри.

Председатели на шуменските синдrкални организации подписаха КТД. Снимка: Topnovini.bg

Повишена е квалификацията на педагогическите и непедагогическите специалисти в системата, както и бюджетните средствата от 0.8% на 1% от формирания фонд за учителски заплати. Стимулира се наставничеството на новоназначени млади учители и директори.

Увеличението на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти е средно с 10 %, като стартовата основна заплата за директор е 825 лв. Заплатата за зам.-директор е 770 лв., за главен учител или възпитател – 726 лв., за старши учител – 688 лв. Стартовата заплата на учителите е 660 лв., а непедагогическият персонал взема между 105 и 115 % от минималното възнаграждение за страната.

Обезщететнията при пенсиониране в системата на образованието са увеличени от 8 на 10.5 брутни работни заплати за педагогически специалисти и от 6 на 8.5 брутни заплати за непедагогически специалисти. Всяка календарна година се осигурява представително облекло за педагозите в размер не по-малко от 360 лв. и работно облекло на непедагогическия персонал в размер не по-малко от 260 лв., обясни зам.-кметът.

За придобита професионална квалификационна степен, договорените допълнителни средствата за шуменските учители са с 5 леда повече от приетите в бранша, каза той.

Найден Косев изреди и още договорености със синдикалистите, които са в полза на шуменските учители и училищен персонал. Той не спести и трудностите, които са срещнали при разпределението на необходимите за тези придобивки средства от общинския бюджет.

Председателят на местния синдикат на учителите Татяна Иванова, отбеляза преди подписването днес, че проведените преговори са били ползотворни и са запазени всички хубави неща в споразумението. Иванова отчете загрижеността на общинското ръководство към учителите и училищата.

По думите на кмета Любомир Христов занапред ще се работи за училищната инфраструктура чрез програма „Региони в растеж“, откъдето се надяват на 12 млн. лв.

Преди да разпишат споразумението кметът каза още, че смят този договор за едно добро начало. Екземпляр от договора ще получи и Инспекцията по труда в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама