ВМРО излиза с декларация против богомилския събор в Стария Преслав

10:06, 28 апр 17 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областното ръководство на ВМРО – Шумен излезе с декларация и твърда позиция против намеренията на фондация „Виделей” да проведе поредния си духовен  събор във Велики Преслав в дните от 28 април до 1 май.

„Уважаеми съграждани, родолюбиви българи, в старата българска столица Велики Преслав ще се проведе едно мероприятие, наречено от своите организатори „Събор на богомилите“, с това обръщение започва декларацията.

„Скверните нозе на тези, отрекли се от православния Бог люде отново ще стъпват по земята, по която са ходили цар Симеон Велики, благочестивият му син цар Петър, учениците на Константин-Кирил Философ и Методий…

Ние, членовете на ВМРО, следовници на делата на знаменитите ни предци, считаме, че богомилската ерес, както през Х век, така и сега разделя българския народ, руши съпротивителните му сили в смутни времена и помага на външни сили да ерозират народностното му съзнание. Наречена от проф. Петър Мутафчиев „религия на отрицанието“, богомилската ерес отрича Държавата и Църквата, определяйки ги като дело на Сатаната, отхвърля семейните връзки, проповядва морални категории, несъвместими с традиционни български ценности като трудолюбието.

Презвитер Козма пише през Х век, че богомилите „са врагове на кръста Христов; техният край е гибелта." По-нататък неговите думи като че ли са насочени не само към неговите съвременници, но и към бъдещите поколения: „Като почвам да изобличавам техните думи и дела, аз мисля, че и въздухът се осквернява от делата и проповедите им. Но заради христолюбивия народ ще разкрия техните лукави речи, за да не попадне никой в мрежата им, и като разберат техните измами, да отбягват учението им. „Защото, рече Господ, всяко дърво по плода си се познава."

Областното ръководство на ВМРО-Шумен призовава своите съграждани да не вярват на лъжовни учения, имащи като следствие ерозирането на държавността във време, когато от НАШЕТО ЕДИНСТВО зависи бъдещето на България. А на еретиците ще кажем: БОГ ВИЖДА!...

Не забравяйте господа и госпожи ЕРЕТИЦИ, че нашата организация е стожер на православното християнство, традиционната религия на българския народ, която векове наред е крепила неговия дух и спомагала да преодолее превратностите на съдбата, за да успее вече над 1300 години да оцелее на тази благословена земя, наречена БЪЛГАРИЯ.

Поради това НИЕ сме готови да предприемем необходимите действия, за да предпазим нашата Родина и българския народ от ВАШАТА деструктивна дейност“, заявяват от Областното ръководство на ВМРО в Шумен.

Тopnovini.bg  писа вчера още по темата за Четвъртия събор на богомилския дух и култура, организиран от фондация „Виделей”- Църква, кмет и общински съветници не искат богомилите във Велики Преслав

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама