Община Шумен разреши изграждането на футболно училище при намиране на пари

16:10, 27 апр 17 25 898 Шрифт:
Автор:

При наличие на финансиране ФК „Волов 1929” може да изгради футболно училище на терена на Тежкия полко в Шумен. Това реши днес на редовно заседание местния парламент. За одобрението бяха нужни две трети от гласовете на съветниците и точно толкова - 28 натистаха копчето „за”, двама бяха против, други двама се въздържаха.

В решението на местния парламент се посочва, че сградите, съоръженията и прилежащата инфраструктура на терена трябва да се изградят изцяло за сметка на сдружението. То може да ползва базата 25 години. В едногодишен срок от гласуване на предложението сдружението трябва да предостави доказателства за получено финансиране в противен случай правото на строеж ще бъде прекратено.

В хода на дебатите съветникът Иван Ламбов поиска яснота по отношение на финансирането на строителството и издръжката на бъдещото футболно училище. Той подчерта, че финансовият механизъм „Джесика” на Оперативна програма "Регионално развитие", по който сдружението възнамерява да търси финансиране не включва Шумен.

Иван Йонков също отбеляза този факт и припомни, че на терена от 32 дка на Тежкия полк е имало проект да се изгради парк и зони за отдих за близо 20 хил. души. Той предложи базата да се изгради на терена на бившия колодрум в близост до стадиона.

На питанията отговори представителят на ФК „Волов 1929” Петър Рафаилов. Той посочи, че без участието и разрешението на Общината не може да се кандидатства за финансиране. Рафаилов уточни, че първоначално искането е било за терените около футболния стадион, но те са публична общинска собственост и процедурите за преобразуването на собствеността е са сложни и скъпи. Неподходящо се оказало и мястото на Дивизията, защото на терена има 26 сгради и премахването им също ще струва скъпо.

Рафаилов посочи още, че по първоначални изчисления годишната издръжка на футболното училище ще струва около 180 хил. лева, но те вероятно ще са недостатъчни и по тази причина ще се разчита на поддръжка от обществеността на Шумен.

Иван Ламбов и Петър Рафаилов влязоха в дълъг диалог, като съветника остана недоволен от отговорите и поиска отлагане на разглеждането на точката до получаване на конкретна информацията за финансирането и издръжката.

Наложи се Рафаилов да припомни, че за момента сдружението се нуждае само от съгласие на Общинския съвет да одобри предоставянето на терена, за да може да се кандидатства за финансиране. Едва тогава от ФК „Волов 1929” ще могат да предоставят подробна и ясна информация. Рафаилов подчерта, че след изтичането на срока за ползване на базата тя ще остане за Общината.

Последва второ предложение за отлагането на решението с месец, което дойде от съветника Пламен Петков, което обаче не се прие. Словесните престрелки продължиха, като всяка страна излагаше своите аргументи. Диалогът влезе в режим на повторения, което накара водачът на групата на съветници от ГЕРБ проф. Добрин Добрев да предложи прекратяване на дебатите и гласуване по същество. Този път съветниците се съгласиха и решиха терена на Тежкия полк да се предостави за ползване на сдружението с нестопанска цел.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама