Църква, кмет и общински съветници не искат богомилите във Велики Преслав

15:55, 27 апр 17 25 1695 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Предстоящото провеждане на „Културно –духовен събор за въздигане древното българско познание” във Велики Преслав нажежи атмосферата в града. Причината е нежеланието на една част от местната общественост мероприятието да се прави на преславска територия.

Става въпрос за Четвърти събор на богомилския дух и култура, организиран от фондация „Виделей”. Съборът е планиран за периода от 28 април до 1 май, като по-голямата част от неговите дейности ще се състоят в Стария град.

Фондация „Виделей”, с председател Асен Асенов, за пореден път събира последователи във Велики Преслав. В програмата на духовния събор са включени доклади, изложби, концерти, ритуали с палене на огньове, свързани с традициите на богомилството..

Декларацията на духовниците и изявлението на Общински съвет – Велики Преслав. Снимка: Topnovini.bg

Според Българската православна църква и християнската общност във Велики Преслав провеждането на форум, който открито прокламира и разпространява идеите на богомилството е неприемливо, защото е ерес, заклеймена от православието. „Ерес, която маскирана зад измислена и преувеличена псевдоистория подрива авторитета и смисъла на православната българска църква и без свян проповядва учението си”, се казва в декларацията, подписана от свещеноиконом Николай, ставрофорен свещеноиконом Неделчо и йеромонах Константин от преславските храмове. Зад декларацията на свещениците застава Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан. Той беше първият представител на църквата, осъдил събора на Богомилите. Това стана на Великден след църковната проповед в преславския храм „Св. Архангел Михаил”. Тогава Владиката заяви, че този събор не е в полза на Велики Преслав и призова кмета на общината Александър Горчев да не допуска провеждането му в старата столица.

Ден по-късно общинският съвет във Велики Преслав излезе с изявление, с което призова градоначалника „да вземе решителни и категорични мерки това мероприятие да не се провежда” на територията на общината. Изявлението е подкрепено от болшинството съветници – 13 от всичките 17, които са представители на 4 политически групи, от петте представени в местния парламент. В тяхното изявление към градоначалника се казва: „Г-н кмете, не съдействайте за възстановяването на това еретическо учение, което е анатемосано от преславската църква. Не трябва да замърсяваме чистото историческо име на нашия град”.

Александър Горчев

Снимка: Topnovini.bg

Духовенството добавя: „Подобни прояви разрушават образа на Велики Преслав като град, основоположник на славянството и център на християнството, като съвременен град уважаващ българската православна традиция и като град с мисъл за своето духовно бъдеще”.

Кметът Александър Гочев е подкрепил становищата и на църквата, и на общинския съвет. Като последваща реакция кметът пише до председателя на фондация „Виделей” Асен Асенов, да не използват територията на Историко-археологически резерват „Велики Преслав” за провеждане на ритуали под каквато и да е форма.

В програмата на събора е включено палене на лагерни огньове и изпълнение на ритуали на територията на старините, и по-специално в района на Златната църква. В резервата това е абсолютно забранено. В писмото на преславския кмет до председателя на фондацията се казва още: „Съгласно чл. 3, ал. 2 и ал. 3 от Закона за културното наследство община Велики Преслав ще Ви позволи достъп до движимата културна ценност „Кръгла църква”, но без право на извършване на ритуали, касаещи нейната сигурност”.

Кметът припомни, че при предишно тяхно мероприятие, през април 2016 г., във вътрешността на старините са били намерени над 200 чаени свещи. Тяхното горене уврежда повърхността на архитектурния градеж на зидовете и замърсява околната среда в стария град.

От Общината изрично заявяват, че през дните на събора ще има длъжностни лица, които ще съблюдават спазването на законовите разпоредби.

Научната конференция на богомилския събор е планирана да се проведе в събота, в салона на читалище „Развитие” във Велики Преслав.

По тази причина кметът е изпратил писмо до председателя на читалището Емил Енчев, с настояване да не предоставя залата на участниците в събора, за да не се допуска разделение на обществото и помрачаване на вековните традиции на православното християнство.

Председателят на читалището Емил Енчев заяви за Topnovini.bg, че за това мероприятие са подписали договор с фондацията преди месец и той няма да откаже провеждането. Според Енчев Законът за читалищата не дели хората по вяра, етнос и политическа принадлежност и няма пречки салонът да бъде предоставен както на всеки друг наемател, така и на фондация „Виделей”. Научните доклади ще се четат и в съботния, и в неделния ден.

В петък, за откриване на събора, участниците са си наели места за спане в покрайнините на Велики Преслав в частни места за отдих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама