Поредна санкция от 750 хил. лева грози Община Шумен за водния цикъл

11:35, 27 апр 17 25 425 Шрифт:
Автор:

Поредна санкция от 750 хил. лева грози Община Шумен за нарушаване на процедури по проекта за модернизиране на водния цикъл на града. Това оповести днес на заседание на местния парламент кметът Любомир Христов.

Писмото от регионалното министерство е получено вчера. „Ще обжалваме в законово установения срок”, коментира Любомир Христов и добави, че местната администрация вече е обжалвала друга санкция от над 200 хил. лева по проекта „Шумен по-доброто място за живеене”, което е получено преди две седмици. Нередностите са свързани с нарушени процедури за обществени поръчки още през 2012 година.

Проблемът с поредните санкции за Общината по различни проекти бе осветлен по повод дебат за загуби в размер на над 1.540 млн. лева на ВиК-Шумен за 2016 година.

Искусията се разгоря при обсъждането на докладната за приемане на отчетите на общинските еднолични търговски дружества.

Оказа се че загубите на ВиК за година са скочили четири пъти, което според съветника Пламен Петков е повече от стряскащо.

„Кой има интерес ВиК-Шумен да фалира”, попита Добромир Драев. Иван Йонков се опита да осветли до някаква степен ситуацията, като подчерта, че частни капиталии имат желания да се влеят във ВиК. На това кметът Любомир Христов реагира остро и заяви: След като има задкулисни истории да се сезира прокуратурата. Аз съм от отбора на гражданите и искам яснота какво се случва с дружеството, защото всички плащаме цената на водата.

Споровете достигнаха кулминацията си, когато Добромир Драев попита: Какъв е този сондаж, който струва 11 хил. лева на линеен метър? В следващия отчетен период ВиК ще бъде на загуба 10 млн. лева.

Пламен Петков укроти страстите и предложи да се направи специална комисия за ВиК. То обаче не бе гласувано, защото реално дебатите не бяха по същество и не касаеше точката за отчетите на общинските еднолични търговски дружества. При гласуването 37 съветници бяха „за”, а един се въздържа.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама