Нужни са 200 хил. лева за ремонт на пътна отсечка в Плиска

15:09, 26 апр 17 / Култура 25 565 Шрифт:
Автор:

Близо 200 хил. лева са необходими за асфалтиране и ремонт от сечка от 200 метра в първопрестолна Плиска. Това обяви днес на пресконференция кметът на община каспичан Милена Недева. Тя добави, че местната власт ще търси съдействие от правителството за решаване на проблема.

Отсечката свързва „Дворът на Кирилицата” със старопрестолния град. „Общината няма възможност да задели тези пари от местния бюджет, защото приблизително толкова са и средствата за капиталови ремонти на пътища”, това каза кметът на община Каспичан Милена Недева. Тя заедно с кмета на Плиска Тонка Начева и собственика на „Дворът на Кирилицата” Карен Алексанян представиха програмата за традиционните чествания в памет на цар Борис І Михаил-Покръстителят, които от десетилетия се провеждат на 1 и 2 май в първата българска столица.

Честванията тази година ще отбележат 1 152 години от покръстването на българите и 1 110 години от успението на цар Борис І Михаил-Покръстителят.

Празникът ще започне на 1 май от 10.30 часа с кръщавка на осем деца в Голямата базилика.

Същият ден от 14 часа в „Двора на Кирилицата” ще се проведе открит урок по родолюбие за ученици. Лектори ще бъдат проф. Пламен Павлов, акад. Григор Велев и др.

Също на 1 май от 19 часа в читалището в Плиска театрална трупа от украинския град Тараклия ще представи пиесата на „Службогонци” на Иван Вазов. Програмата ще продължи с концерт на фолклорни групи от Украйна и Румъния.

На 2 май честванията ще продължан със света литургия в църквата в Плиска, която ще отслужи митрополит Йоан.

В 15 часа е организирана детска викторина за създаването и развитието на първата българска държава. След това ще бъде осветен паметника на цар Борис І в „Двора на Кирилицата”.

От 18 часа започва тържеството в центъра на Плиска. То ще бъде открито с традиционния благодарствен молебен.

Организатори на тържествата са Община Каспичан, кметството в първопрестолния град, „Дворът на Кирилицата” и Асоциацията на българите по света. Община каспичан е заделила от местната хазна 2 500 лева за празника.

„С този празник връщаме времето назад, защото Плиска не е само географско понятие, а първата столица на България и трябва да заеме своето подобаващо място. От години чакаме да се приеме Законът за старите столици, за да може приоритетно да се финансират инфраструктурни проекти, които ще подпомогнат развитието на града като културно-историческа дестинация и място за поклонически туризъм”, каза кметът на Плиска Тонка Начева. Тя уточни, че в момента първопрестолният град разполага с около 100 места за нощуква в различни туристически обекти, а от 30 хил. посещения на старините през 2014 година, броят на туристите на старините е скочил на 58 хил. за 2016 година. За сравнение „Дворът на Кирилицата” през 2016 година са посетили 60 хил. любители на историята. Амбицията на собственика на комплекса е Плиска да се развие като културна и поклоническа дестинация. „Обидно е град, който в средновековието е бил с размерите на съвремена София, днес да се е свил до рамките на село”, коментира Карен Алексанян. На този фон кметът на града се похвали, че все повече хора търсят да закупят имоти в Плиска с цел развитие на туризъм.

Местната власт в Каспичан работи и по рекламиране на старините, като вече са сключени договори за размяна на реклама с Банско и Смолян. Общината участва и в различни туристически изложения, като при последното в Банско щандът на Каспичан печели първо място.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама