Модерен IT урок „Един различен ден в детската градина“ представиха в ДГ „Космонавт“

14:18, 26 апр 17 25 2745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготвителна група „Палавници“ от ДГ „Космонавт“ представи днес пред гости и родители как се осъществява важния преход към училището с модерен урок, осъществен с програмата "Енвижън". Децата и старши учител Елена Бойчева показаха с интерактивни задачи под формата на игра, как се овладяват знания.

В комбинираната учебна ситуация, разделени на отбори, с много настроение децата демонстрираха колко забавно може да се учи, докато играеш. Всеки отбор работеше с таблет и интерактивна мишка. Малчуганите показаха знания за геометричните фигури, съставяха модели на изречения, разпознаваха срички и звукове, попълваха судоку.

Снимка:topnovini.bg

Забавлявайки се, децата се справиха отлично с работата в екип.

Снимка:topnovini.bg
Снимка:topnovini.bg
Снимка:topnovini.bg

„Програмата „Енвижън“ може да се инсталира само на един компютър и се работи само с интерактивни мишки. В нашата детска градина сме купили 2 програми за шестгодишни и още 2 в подготвителните групи на петгодишните. Така децата учат и се забавляват. Могат да пишат, да рисуват и да участват всички в образователния процес. Разделени на групи, те се научават да работят в екип, което ще им бъде полезно за бъдещото обучение в училище“. Това обясни директорът на детската градина Дарина Димитрова.

Снимка:topnovini.bg

Тя разказа още, че използването на софтуерната програма „Енвижън“, в която се използват таблети, QR кодове, игри на маса и др. е създадена да улесни учителите при тяхната работа и развива уменията на децата в процеса на играта.

„Всичко е учене чрез игра. Децата се справят много добре с телефона и смартфона и ние решихме да използваме този интерес на децата за обучение, разбира се, в умерени граници. IT технологиите не изместват ролята на учителя и не изключват всички останали занимания“, каза още директор Димитрова.

Снимка:topnovini.bg

311 деца се обучават по проекта „Еразъм +“ ЕС, а работата с IT технологии включва около 200 деца от подготвителните трета и четвърта групи в детската градина. Заниманията на децата се провеждат няколко пъти седмично.

След изнесената обучаваща ситуация любезните домакини представиха на гостите микроскоп - „Лесноскоп“. Това просто устройство се включва в компютъра с USB. Има LED светлина за осветяване на обектите, които се наблюдават. Пляс-камерата е друго устройство, с което работят децата. Програмата анимира изработени от децата рисунки, апликации и картини, които се превръщат във филм.

Снимка:topnovini.bg

С голям интерес гостите наблюдаваха и представянето на още едно устройство - JUMPIDO, кинект за Windows, което позволява да управляваш игри без мишка, геймпад или клавиатура. Играеш като движиш тялото си. Именно това устройство позволява на децата да се раздвижат в класната стая. Игрите наподобяват тези на детската площадка и така децата се справят по-лесно със ученето.

JUMPIDO устройството е любимо и на децата и на учителите. Демонстрация на устройството направиха учителите Елена Бойчева и Цеци Стефанова.

 

Снимка:topnovini.bg

Специални благодарности изказа директор Димитрова на Ангел Ангелов, благодарение на когото, екипът на детската градина усвоява IT технологиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама