Прокуратурата е разследвала закриването на катедра „Теология“ в Шуменския университет

11:45, 26 апр 17 25 856 Шрифт:
Автор:

Прокуратурата проверява закриването на катедра „Теология“. Разследването е завършило с отказ на наблюдаващия прокурор да образува досъдебно производство, научи Topnovini.bg.

“По сигнал, получен по електронен път – интервю с преподавател относно закриването на катедрата беше образувана прокурорска проверка. В хода на тази проверка беше установено, че в публикацията не се съдържат данни за извършено престъпление. Наблюдаващият прокурор приключи разследването с отказ да образува досъдебно производство“, заяви Яна Николова, говорител на Окръжна прокуратура Шумен.

Topnovini.bg установи, че в интервю за Информационна агенция „ПИК“ един от водещите преподаватели във вече бившата катедра – проф. Румен Ваташки определя крайното решение като скандал. „Един университет е класически, когато в него има катедра по теология. Закриването не е в интерес на университета. Налагат се решения отгоре, което е в разрез с всякакъв академизъм“, споделя проф. Ваташки.

А в сайта за Перник Ваташки твърди, че проблемът е сериозен, тъй като със закриването на катедрата изчезва и един контрапункт на исляма, тъй като в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология. Професорът съзира и политически мотив.

„ Аз сигнал в прокуратурата не съм подавал. Изненадан съм от проверката. В петък миналата седмица колеги ме уведомиха „ заяви проф. Ваташки. Според него е нямало никакви основания катедрата да бъда разтурена, тъй като е отговаряла на всички изисквания на Националната агенция за оценяване и акредитация.

А решението катедрата да бъде разпусната, по думите на преподавателя, е нелогично. „Зад гърба си имаме 25 годишна история. В създаването й са работили капацитети в богословската наука като проф. Тотю Тотев, проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Димитър Киров, аргументира се Ваташки.

„Варненският и Великопреславски митрополит Йоан има отношение към казуса“, категоричен бе Ваташки. Нашата катедра под ръководството на доц. Стефанов направи много да имаме добри отношения с епархийския митрополит. Но ние не приемаме едно грубо, неакадемично вмешателство от митрополита, обобщи професорът.

По думите му е бил наложен кандидат на архиерея за преподавател, като се пренебрегва конкурсното начало.

Потърсихме и мнението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.“Ректорското ръководство в лицето на ректора определя правилата и конкурсите в университета. А аз като Варненски и Великопреславски митрополит имам право да изразя мнение и съм го изразил. Аз мога да предложа. Длъжен съм. Затова помолих д-р Теодор Стойчев, който е специалист по Нов завет да се ангажира, а тези другите човеци, които са неспокойни и ме обвиняват, че съм оказал натиск не говорят истината, сподели архиереят. Той отрече да е оказвал натиск за назначения.

Според него обучението на студентите трябвало да бъде по православно богословие. А е имало опит да бъде наложен за преподавател протестант.

Митрополитът изрази възмущение относно намаляване броя на преподавателите, наличие на посредственост, нецърковно поведение и конфликти. Той посъветва преподавателите -богослови да си гледат часовете, да работят за нормално отношение с хората и да не търсят вините в митрополита.

В позиция, публикувана в православния сайт „Двери.бг“ ръководството на Шуменския университет обяснява – от 1 март 2017 г. катедра „Теология“ остава в намален числен състав, което е в несъответствие с чл.26 от Закона за висшето образование. През последните години ректорът на висшето училеще нееднократно е настоявал да бъде обявен конкурс за преподавател, но ръководителят на катедрата доц.Стефан Стефанов се е противопоставил на тази идея. Това е наложило членовете на катедра „Теология“ да бъдат прехвърлени в катедра“История и археология“. Така не се нарушава нито организацията, нито управлението и качеството на учебния процес.

Ръководството в лицето на доц.Стефанов не положи никакви усилия да укрепи катедрата и обучението по направление „Религия и теология“, пише в позицията.

Посочено е, че при оценка 4.63 от максимална 10 Шуменският университет е лишен от възможността да обучава по магистърска и докторска програма по специалността „Теология“.

Ръководството на Шуменския университет няма позиция относно извършената прокурорска проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама