Пренасочват учениците от с. Дибич в VI-то основно училище „Еньо Марковски“ в Шумен

19:01, 25 апр 17 25 1073 Шрифт:
Автор:

Учениците от училището в село Дибич, което ще бъде закрито от 1 август т. г., да бъдат пренасочени в VI-то основно училище „Еньо Марковски“ в Шумен. Това реши на свое заседание днес Комисията по "Просвета, образование и наука" към Общински съвет Шумен.

Вече са проведени срещи с кметовете и родителите на деца, от четири села, които учат в  училището в село Дибич. В началото на учебната 2016/2017 г. броят на ученици в училището е бил 62-а ученици, а в края на месец март т. г. броят им е паднал на 53. Според прогнозите за тази учебна година в селото ще има 4-ма първокласници.

По този начин VI-то основно училище ще се стабилизира с около 190 ученици, смята Косев. „Освен това, половината от педагогическия персонал е с възможност за пенсиониране, което означава, че една част от учителите от с. Дибич биха могли да продължат да работят с тези деца. По този въпрос постигнахме някакви договорености със синдикатите“, допълни още той.

Обществеността в Дибич е обсъждала варианти кметството да бъде настанено в сградата на училището, като развие възможностите за допълнителни социални услуги, тъй като сградата предполага това.

Друга обсъждана възможност е там да бъде настанено читалището, което да продължи да развива и разширява своята дейност. Третият компромисен вариант е там да бъдат преместени и двете институции.

Председателят на комисията Валентина Тодорова изрази недоволство, че Консултативният съвет на директорите е взел решение сградата да училището да бъде ремонтирана с пари от резерва на училищата,  след като то ще бъде закрито и ще става кметство.  

Найден Косев обясни, че нямало други пари, освен тези от резерва на училищата. „Има принципи заложени в делегираните бюджети и един от тях е за разходите, които не са предварително планирани и са за екстремни ситуации. Това се наложи, тъй като училището трябва да приключи с ограда до края на месец юни т. г.“, аргументира се Найден Косев.

 „През годините са били отпускани много средства за ремонт на училището, за кухня, санитарни възли и други подобни“. За мен е вариант и кметството и читалището, само сградата да бъде използвана за нещо“, изрази своето мнение Живка Тонева.

 След закриването на училището в селото няма да останат подготвителни групи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама