Ден на отворените врати се проведе днес в Съдебна палата Шумен

14:33, 24 апр 17 25 677 Шрифт:
Автор:

Ден на отворените врати с участието на десетокласници от СУ „Панайот Волов“ и „Трайко Симеонов“ се проведе днес в Съдебна палата Шумен.

Снимка: topnovini.bg

Магистратите запознаха учениците с функцията на съдиите, прокурорите, в наказателното производство и дейността на защитата.

Учениците имаха възможност да разгледат съдебната зала и да присъстват на беседа за съдебната система в България и да задават въпроси свързани със съдебния процес.

Основни правни знания десетокласниците получиха от съдия Димчо Луков, който ги запозна със страните в наказателния процес, видовете наказателни дела, въззивни дела,  веществените доказателства, видовете наказания и др.

Снимки: topnovini.bg

Получиха знания за трите основни права на всеки гражданин: да бъде изслушан, да получи професионална подкрепа и правото на информация през целия процес.

Денят на отворените врати откри от съдия София Радославова, председател на Окръжен съд Шумен. Учениците бяха приветствани от Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на град Шумен.  

Учениците получиха своите първи знания за поведението си в съдебната зала и как трябва да посрещнат съдебния състав. „Част от правилата в съдебната зала е, че не трябва да има шум. Затова ще ви помоля всички да си изключите звука на телефоните, тъй като едно прозвъняване в съдебна зала, по време на съдебно заседание, представлява глоба в размер на 500 лв.“, посъветва младежите съдия Радославова.

Учениците изгледаха филм на Симулативен процес, по реален казус от съдебната практика, в който беше пресъздадено съдебно производство по наказателно дело за престъпление от общ характер – кражба на движима вещ – колело.

„Благодаря ви, че сте толкова многобройни. Това ни дава увереност, че имате интерес и правна култура“, каза прокурор Георгиева.

Снимка: topnovini.bg

След приключване на беседата учениците получиха сертификат за участието си и имаха възможност да си направят снимки със съдийските и прокурорски тоги.

Снимка: topnovini.bg

Събитието се провежда за поредна година и е инициирано от Окръжна прокуратура Шумен и Шуменски окръжен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама