С медали и грамоти се върнаха шуменските програмисти от Национална олимпиада по информатика

12:54, 24 апр 17 / Спорт 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шуменски информатици отново показаха класа в ХХХIII-та Национална олимпиада по информатика, която се проведе от 21 до 24 април 2017във Видин, съобщиха от Школа „А&Б“.

Националната олимпиада по информатика е най-важното национално състезание по информатика в България за годината. От резултатите в него се определят разширените национални отбори, които ще представят страната ни на официалните международни състезания. Тази година старшият разширен  национален отбор се състои от 12 състезатели, а юношеският – от 16, тъй като България е домакин и инициатор на Първата младежка олимпиада по информатика.

Създаването на тази олимпиада е по инициатива на Бисерка Йовчева.

Определянето на участниците в националния кръг на олимпиадата се провежда в два кръга, след което от първоначално участващи около 700 състезатели, за втория кръг бяха класирани 423,  а от тях – за финала се класираха 123 състезатели от цялата страна.

Сред тях 11 (близо 1/10) бяха от Шуменската Школа А&Б – Боян Стоев – 5 клас, Марин Йорданов – 7 клас, Сали Басри, Ферит Исмаилов и Иван Смиленов – 8 клас, Виктор Върбанов – 10 клас, Иван Ганев, Петър Ангелов – 11 клас, абитуриентката Ванеса Гецева –всички, възпитаници на ПМГ, Ивайло Георгиев и Георги Бонев – 11 клас от СУ „Сава Доброплодни“.

Финалният кръг на олимпиадата се проведе в два състезателни дни в пет възрастови групи. Всеки ден учениците получават по три задачи, които трябва да анализират и програмират на компютър. Проверката и класирането се реализира от компютърна състезателна система, което гарантира безпристрастността на оценяването.

Възпитаниците на Школа А&Б се справиха отлично, което се вижда от големият брой грамоти за отлично представяне – на Иван Смиленов, Ферит Исмаилов, Петър Ангелов, Ванеса Гецева и Ивайло Георгиев, какта и от двата бронзови медала на Марин Йорданов – в група D и Иван Ганев в най-тежката група А.

Снимка: Школа „А&Б“

Право да участват в надпреварата за представителните национални отбори на страната спечелиха Марин Йорданов и Ферит Исмаилов – в младежкия отбор и Иван Ганев – в старшия национален отбор.

Снимка: Школа „А&Б“

Предстоят серия от контролни състезания, от които ще се определят 4 участници в представителния старши отбор на България, който ще участва в Балканската олимпиада по информатика, която ще се проведе в Кипър в началото на юли и Международната олимпиада по информатика, която ще се проведе в Техеран от 28.07 до 04 август 2017 г.

На Европейската младежка олимпиада по информатика България ще бъде представена от два отбора. Серия от контролни състезания ще определи 8 –те участници в тези отбори.

Ръководители на Шуменските ученици са преподавателките от Школа А&Б и Шуменският университет Бисерка Йовчева и Валентина Дянкова. В подготовката на учениците участва и студентът от шуменския университет Димитър Добрев. Участниците бяха придружени от Мирослав Станчев – преподавател по информатика в ПМГ., съобщават още от школата.

Средствата за участието на шуменските състезатели бяха осигурени от двете училища, от които са състезателите – ППМГ „Нанчо Попович“ и СУ „Сава Доброплодни“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама