Във Велики Преслав започна международен форум за европейския принос на българите

12:00, 22 апр 17 25 908 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

 „Българският дух в Европа през вековете“  е мотото на тридневната научна конференция, започнала във Велики Преслав. Официалното откриване  стана в зала „Тържествена” на общинската администрация с кратко приветствие от кмета Александър Горчев.

Фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“,  „Обединени българи за устойчив свят“,  Център по Интердисциплинарно Обучение – Академия на мистериите „Мадара“ са организатори на научната конференция. Археологически музей „Велики Преслав” и  читалище „Развитие” в старата столица съдействат за провеждане на мероприятията.

 

Днес представянето на докладите започна с презентацията на проф. Дамян Попхристов „Атлантските корени на тракийското познание“ и на резултатите от научна експедиция до остров Сардиния. Академик  Атанас Панчев представи доклад на тема „Българите и траките – един народ“, проф. Евгени Сачев говори преди броени минути за това, че българите са в основата на човешката цивилизация.

За своя принос към науката  проф. Сачев получи специално  изработен сувенир на Мадарския конник.

Докладите продължават с презентации за българските символи, произхода на българите и златната металургия, в светлината на цивилизационния ни принос.

 

В следобедните часове на днешния ден ще отвори врати „Работилница за здраве”, където ще презентират характерни за региона екохрани и продукти. Шуменският женски хор „Сладкопойна чучулига” ще изнесе концерт в градското читалище, а довечера, пак там, ще бъде представен  документалният филм на Боян Аспарухов „Цивилизацията”.

Проявите продължават и в неделния ден, а преди началото на днешния форум бяха открити няколко изложби. В археологически музей „Велики Преслав”  представиха експозиция „Сакрални преплитания“ на художника Антония Дуенде и фото изложбата „Мистичната светлина на страната на катарите“ на Любомир Крумов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама