Пчеларите започват регистрация на първата Асоциация на Организации на производители

11:12, 22 апр 17 25 712 Шрифт:
Автор:

Над 100 пчелари от цялата страна взеха участие на провелата се среща на пчеларите в гр. Лозница, обл. Разград.

Пчеларите обсъдиха възможностите за създаване на Асоциация и други организации, които да подпомагат производителите при реализацията на пчелните им продукти.

В срещата взеха участие Стела Виткова, началник отдел „Организации на производители“ и Яна Илкова, старши експерт в Дирекция „Пазарни мерки и организации на производителите“  в Министерство на земеделието и храните.

Виткова изясни, че основната цел, която си е поставило ръководството на Министерството е, в изпълнение на решения на Европейския съюз, да се подпомогне обединяването на дребните производители, за да могат производителите да участват освен в производството и в заготовката и реализацията на продукцията.

 „Вече подготвяме документите за регистрация на първата Асоциация на Организации на производители, която ще бъде със затворен цикъл на производство. Асоциацията ще извършва планиране, производство на пчелни продукти, анализи, преработка, реклама и реализация на външни и вътрешни пазари с участието на самите пчелари“, каза за topnovini инж. Стефан Стефанов, управител на първата регистрирана и утвърдена от Министъра на земеделието и храните Организация на производители  "Амброзия и приятели" ООД, със седалище гр. Лозница. 

Той уточни, че ще бъдат създадени общо 20 организации, като всяка може да получи до 100 хил. евро. Средствата се отпускат  по европейски проекти по Наредба 9.

Асоциацията  ще създаде свои отдели за Външна търговия, Вътрешна търговия, Планиране и снабдяване, Наука, Бизнес проекти, Внедряване и квалификация. Желанието на пчеларите е още този сезон, през месец юни, Асоциацията да започне реализация на биологичната и конвенционална продукция на своите членове.

Асоциацията ще приема за членове регистрирани Организации на производители от цялата страна.

Предвижда се да се планира и договаря производствената програма на всички членове, като 80% от продукцията пчеларите ще я дават на организацията, а останалите 20% ще могат да я ползват за директна реализация.

„Интересен, компромисен вариант е решението Организациите на производители да имат само задължението да съберат пчелния мед в собствен склад до окачествяването. След това се предвижда медът да се заплати на пчеларите по действащи пазарни цени и да се приеме в складовете на Предприятието за следваща преработка и реализация. Интересно е предвиденото във вътрешните правила, в края на всяка година в зависимост от крайните резултати да се раздават дивиденти не на дяловото участие, а на килограм продадена от пчеларя продукция“, добави инж. Стефанов.

Следващият етап е създаването на Браншова организация, която ще контролира качеството на продукцията и ще подпомага Агенцията по храните, което ще доведе до по-високото качество на меда, смята инж. Стефан Стефанов.

Той добави още, че 80% от продукцията ще бъде за външния пазар, а 20 % ще остава за вътрешния пазар, тъй като консумацията е по-малка.

Създаването на Асоциацията ще регулира изкупните и продажните цени на вътрешния пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама