РЗИ – Шумен проверява за уран питейните води

16:09, 21 апр 17 25 996 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен проверява питейната вода за наличие на уран над допустимите норми. Проби са изпратени вчера, а на 16 март е била първата за тази година проверка за радиоактивни вещества във водоизточници. Резултати от тези проби все още няма, но досега не е установяван уран във водата, обясни директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова. Резултатите, обаче винаги досега са били далеч под прага за допустимост, каза още тя.

Директорът на РЗИ – Шумен поясни, че през миналата година са взети 39 проби от 39 зони за водоснабдяване на територията на област Шумен, в която има общо 97 водоснабдителни зони. Това означава, че малко над 40 % от водите в Шуменско са били изследвани през миналата година. Анализите са показали, че водите, които пием са в нормите.

Шуменската инспекция изпраща пробите в РЗИ – Варна, защото там е специализираната лаборатория.

Що се отнася до това колко често се правят анализи за търсене на радиоактивни вещества в питейната вода, д-р Калоянова обясни, че инспекцията се ръководи от Наредба № 9, според която се изготвя мониторингова програма. В тази програма ежегодно се определя броят на показателите, които да се изследват и кратността на анализиране. Минимумът за честотата на изследване е 5 години.

Последните указания, получени от Министерството на здравеопазването са от вчера, заяви д-р Калоянова. В тях се казва, че Здравната инспекция трябва да предоставя на населението актуална информация за провеждания мониторинг и да предприема адекватни мерки, ако има несъответствие в качеството на водата.

Инспекцията и сега публикува информация ежеседмично, но след новите указания ще включи в информацията и периодичен мониторинг за радиология. Това ще стане вероятно от следващата седмица.

Днес д-р Калоянова каза още, че според показателя „мътност“ питейната вода в Шумен е приемлива за потребителите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама