Започнаха планираните безплатни прегледи по проект на Община Шумен

15:39, 20 апр 17 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започнаха планираните безплатни прегледи на млади жени и майки при общопрактикуващ лекар по Проект на Община Шумен "Взаимодействие с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция", който е част от  Българо - Швейцарската програма - "Здраве и образование за всички".

Подобряването на здравният статус на уязвимите групи е една целите в проекта ни в Шумен ”Взаимодействието с общността –фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ. Ромите и представителите на другите  уязвими групи имат проблеми със здравната култура и достъпа до медицинска помощ.

Първо започнаха прегледите за жители на кварталите ”Млада гвардия” и „Витоша” и девет млади майки и жени без здравни осигуровки бяха прегледани от д-р Катранджиева. „Лекарката беше много любезна и добра. Обясни ми, че ще ми трябват още кръвни изследвания след месец, а по проекта мога да доведа и мъжа си. Благодарна съм!”, сподели Биляна Ангелова. Селвет Рамаданова  също е доволна от прегледа: „Имаме нужда от помощ  да си обърнем внимание върху здравето”.

„Опитваме се да помогнем на здравно неосигурени  млади майки, бременни и млади семейства. Крайната ни цел е да се подобри здравният статус на уязвимите групи”, отбеляза Людмила Андреева, координатор „Здравеопазване” в проекта.

Прегледите при общопрактикуващ лекар ще продължат два пъти месечно до края на проекта през 2019 г. Планирани са безплатни профилактични прегледи за общо 300 жени и 150 деца до седемгодишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама