Международна научна конференция започна в Шумен

13:20, 20 апр 17 25 1215 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Националният военен университет „Васил Левски”, факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, катедра „Информационна сигурност” са организатори на международна научна конференция „Киберсигурността в информационното общество”, започнала в Шумен. Държавната комисия по сигурността на информацията, Дирекция „Сигурност на информацията” към Министерството на отбраната, Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”, Национална лаборатория по компютърна вирусология на БАН и факултетът по технически науки към Шуменски университет „Еп. Константин Преславски” са съорганизатори на форума, който ще продължи и утре в шуменския факултет на Националния военен университет.

Полковник проф. д-р инж. Сашо Евлогиев – декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” откри конференцията, на която присъстваха областният управител на Шумен Валентин Александров и зам.-кметът на общината Найден Косев.

“Международната научната конференция е част от усилията на ръководствата на Университета и Факултета, на целия академичен състав да продължи развитието на научно-изследователската и развойна дейност, да се задълбочи нейното приложение в практиката и да се търсят пътища за интегриране на възможностите на Университета и други висши училища в страната и чужбина”, с тези думи откри форума подполковник Евлогиев.

В Шумен откриха научна конференция за киберсигурност на информацията. Снимка: Topnovini.bg

“Ще се опитаме да споделим и да задълбочим нашите знания, опит и научни постижения в сферата на защитата на информацията в новите реалности на глобализиращия се свят”, подчерта деканът на факултета .

В работата на научния форум вземат участие представители на висши училища от страната и чужбина, държавната и местна власт, научни организации, дружества, фирми и неправителствени организации. Сред участниците има и специалист от технологичен университет във Варшава.

По време на двудневната конференция ще бъдат представени повече от 30 научни разработки от 44-ма докладчици.

„Киберсигурността е важна защото всяка една информация, която се публикува в мрежите, може да бъде използвана с двойно и тройно предназначение. И за да не се случва това идеята е да се търсят начини и методи всеки, който публикува и комуникира по някакъв начин да бъде защитен и да бъде сигурен, че неговите думи ще бъдат конфиденциални в пространството“, каза за Тopnovini.bg зам.-деканът на факултета по „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник Красимир Калев.

 

Ползвателят трябва да е сигурен, че ползва истинска информация и този, който я популяризира трябва да е сигурен, че тя отива на правилното място и никой няма да злоупотреби с нея, за да извлече дивидeнти, каза още полковник Калев.

През тези два дена в Шумен ще има научни секции за държавна и информационна сигурност и студентско-докторантска секция.

В хода на форума се очаква да се включи и зам.-министърът на отбраната бригаден генерал (о.р.) Стефан Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама