Второ издание на „България пее“ ще гостува в Шумен

07:00, 20 апр 17 / Култура 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шумен ще бъде домакин на Второто издание на Националната хорова инициатива „България пее“, която ще се проведе от 21-ви до 23-ти април. Мотото отново е „ЗАЕДНО!” с акцент „Да подкрепим българската музика”.

Инициативата е на Българския хоров съюз и се осъществява за втори път на територията на цялата страна, с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

24 града са подали заявка за участие, сред които Харманли, София, Бургас, Казанлък, Враца и др.

Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Националната хорова проява има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България, да обедини хоровете от цялата страна в името на обща идея, както и да демонстрира потенциала и желанието за развитие на българските хорове у нас.

В хоровият концерт ще вземат участие над 10 хорови състава от Шумен, сред които хор при АНПТ „Мадара“ при НЧ „Т. Петков-1963“ с главен художествен ръководител и диригент Анета Мутафчиева; хор при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“  при Община Шумен с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова. Диригенти Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева; Подготвителен състав на Хор „Бодра песен“  при ЦПЛР- ОДК Шумен с диригент Деница Узунова; хор „Сладкопойна чучулига“  към НЧ „Т. Петков-1963“  с диригент Анета Митева; Представителен смесен хор при  СОУ „Сава Доброплодни“ с диригент Христина Костадинова и др.

В първото издание на конкурса през април 2016 г. се включиха 158 състава от 33 града (над 3 500 души, участници от различни хорове). Тогава кампанията беше широко отразена от медиите.

Хоровият концерт ще започне на 21 април от 18.00 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“, в сградата на Общината.

Пълната програма на Национална хорова инициатива „България пее” 2017 може да видите на следния интернет адрес: https://www.facebook.com/events/1840511189544415/

За контакти: Галина Луканова – 0886 440 898, Председател на Български хоров съюз

Яна Делирадева – 0889 673 941, Секретар на Български хоров съюз

Деница Узунова – член на УС на БХС, координатор за област Шумен, 0895610432

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама