Шумен ще бъде домакин на Второто издание на Националната хорова инициатива „България пее“, която ще се проведе от 21-ви до 23-ти април. Мотото отново е „ЗАЕДНО!” с акцент „Да подкрепим българската музика”.

Инициативата е на Българския хоров съюз и се осъществява за втори път на територията на цялата страна, с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

24 града са подали заявка за участие, сред които Харманли, София, Бургас, Казанлък, Враца и др.

Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Националната хорова проява има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България, да обедини хоровете от цялата страна в името на обща идея, както и да демонстрира потенциала и желанието за развитие на българските хорове у нас.

В хоровият концерт ще вземат участие над 10 хорови състава от Шумен, сред които хор при АНПТ „Мадара“ при НЧ „Т. Петков-1963“ с главен художествен ръководител и диригент Анета Мутафчиева; хор при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“  при Община Шумен с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова. Диригенти Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева; Подготвителен състав на Хор „Бодра песен“  при ЦПЛР- ОДК Шумен с диригент Деница Узунова; хор „Сладкопойна чучулига“  към НЧ „Т. Петков-1963“  с диригент Анета Митева; Представителен смесен хор при  СОУ „Сава Доброплодни“ с диригент Христина Костадинова и др.

В първото издание на конкурса през април 2016 г. се включиха 158 състава от 33 града (над 3 500 души, участници от различни хорове). Тогава кампанията беше широко отразена от медиите.

Хоровият концерт ще започне на 21 април от 18.00 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“, в сградата на Общината.

Пълната програма на Национална хорова инициатива „България пее” 2017 може да видите на следния интернет адрес: https://www.facebook.com/events/1840511189544415/

За контакти: Галина Луканова – 0886 440 898, Председател на Български хоров съюз

Яна Делирадева – 0889 673 941, Секретар на Български хоров съюз

Деница Узунова – член на УС на БХС, координатор за област Шумен, 0895610432

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно