Осем шуменски общини се споразумяха за новите мощности за преработка на отпадъци

15:49, 18 апр 17 25 874 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Кметовете на общини Шумен, Велики Преслав, Нови Пазар, Каспичан, Венец, Каолиново и Хитрино подписаха споразумение за партньорство, във връзка с предстоящото изграждане на компостиращи инсталации и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци.

Мощностите ще се изграждат изцяло със средства от оперативна програма „Околна среда“. Инвестицията е 14 млн. лева, заяви кметът на Шумен Любомир Христов на днешното общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Инсталациите за компостиране и сепариране ще бъдат изградени на площадка под депото. Всички населени места в осемте общини, подписали споразумението, ще получат специализирани контейнери за събиране на биоразградими отпадъци от домакинства, градините, паркове, хипермаркети, хранителни заведения.

За тази цел ще бъдат доставени нови контейнери, чиято бройка все още не е уточнена, но те няма да са по-малко от 20 хиляди.

Освен това в Община Шумен е заявено намерение за изграждане на завод за преработка на битови отпадъци и отчасти на опасни отпадъци като бои и лакове.

Кметове на осем шуменски общини подписаха споразумение за партньорство. 

Този завод ще поема за обработване отпадъците, които остават след сепарацията и не могат да бъдат използвани за нищо друго. Като продукт на тази преработка ще се добива топлинна и електрическа енергия. Така на 100 % ще бъдат оползотворени отпадъците, генерирани от бита.

От друга страна Шумен и останалите общини ще се сдобият с цял комплекс за преработка и усвояване на боклука. Към мощностите, които тепърва ще се правят, вече са проявили интерес общини съседни на Шуменска област, каза кметът Христов.

Що се отнася до финансовите ползи за гражданите и за общините, те все още не били изчислени. В момента се правел анализ на очакваните цени, които ще се плащат след въвеждане на новите инсталации и се предвижда те да са по-ниски от досегашните при депонирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама