Митрополит Йоан заклейми предстоящия събор на богомилите във Велики Преслав

15:09, 17 апр 17 25 760 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

„Велики Преслав, с присъствието на своите светини, не е място тези хора да се събират тук и аз ще занимавам всички на най-високо ниво за този събор”, заяви пред олтара на преславската църква „Св. Архангел Михаил” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по адрес на фондация „Виделей” и нейния предстоящ събор в старата столица.

Представители на фондацията за втора година се готвят да провеждат в Преслав събор, който църквата заклеймява.

„Аз не мога на приема този събор на богомилите, за който току що научих”, каза митрополит Йоан след празничната великденска служба. „Ако това се случи ще реагирам пак. Ние имаме отговорности пред християните”, подчерта владиката по повод на планирания за 28 април събор на богомилите.

„В тези Светли дни не исках да засягам темата, но ми беше съобщено в олтара за това събиране. Този събор не помага на икономиката и на туризма, той не е в полза на Велики Преслав и Вие г-н Горчев, като кмет, доктор по история, бивш директор на училище, учител – въздействате така, че събирането да не се проведе”, каза владиката, обръщайки се към общинския кмет Александър Горчев, който присъства на днешната литургия. Към думите си митрополитът добави и това, че като тяхна реакция са мислили да се събират във Велики Преслав и да правят протест, но убедително заяви, че това не е начинът, по който трябва да постъпват.

„До една година аз ще намеря средства, от къде ще ги намеря е моя работа, но двете църкви „Св. Архангел Михаил” и „Св. Св. Кирил и Методий” ще се постарая да бъдат променени отвътре, да бъдат освежени олтарите и вътрешния интериор”, заяви владиката пред миряните в храма.

Сред присъстващите имаше хора, които напълно поддържат митрополит Йоан, но има и други, които смятат, че богомилската организация, като много други, идва в околностите на града, отсяда в места за хранене и нощувки, плаща си и подпомагат дребния местен бизнес чрез провеждането на свои събирания и мероприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама