РИМ Шумен ще отбележи 60 години редовни археологически проучвания на Шуменската крепост

13:23, 17 апр 17 / Култура 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60-годишнината от началото на редовни археологически проучвания на Шуменската крепост и 100 годишнината от рождението на нейния дългогодишен проучвател – ст.н.с. Вера Антонова ще отбележи Регионален исторически музей – Шумен на 19 април.

Тя посвещава по-голяма част от научните си търсения на тази важна крепост, известна днес и като Стария град и хилядолетната ѝ история в м. Хисарлъка.

Ще се състои и кръгла маса на тема „Шуменската крепост в проучванията на ст.н.с. Вера Антонова и нейните последователи”. Във форума са поканени да участват утвърдени български учени-археолози, работили с Вера Антонова на този и на други археологически обекти. Ще бъдат разисквани проблеми свързани с откриването, проучването и публикуването на крепостта, с приноса на Вера Антонова, както и с мястото на откритията в българската история.

За пръв път в цитаделата на крепостта ще бъде представена историческата възстановка по „Шишмановия” (Шуменски) надпис от края на ХIV век.

През целия ден, от 9.00 до 19 часа, входът за посетители в Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ ще бъде свободен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама