Раздадоха осветен Великденски курбан в центъра на Върбица

15:38, 16 апр 17 25 687 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Йеромонах Константин от преславския манастир „Св. Пантелеймон” освети курбан за здраве в двора на върбишката църква „Св. Димитър Солунски” в центъра на града.

Празничната Великденска литургия изпълни с богомолци  единствения християнски храм в общината, който отваря врати само за големи празници, поради липса на местен свещеник.

Службата завърши с проповед и освещаване на яйца, козунаци и печено агнешко. Курбанът за Великден е лично дарение от кмета на общината Мердин Байрям. Той е поръчал  да направят пакети с по един козунак и три яйца за всичките 380 християнски семейства на територията на общината. Градоначалникът купил и три агнета.

Три агнета отидоха за празнична почерпка на християните от община Върбицa  

Днес Мердин Байрям присъства на освещаването на курбана в двора на върбишката църква и прие благодарности от местните жители. Той казва, че светлите дати в календара  трябва да се уважават и ще продължава да дава курбани за големите празници и на християните, и на мюсюлманите.

По обед пакетите с яйца, козунаци, агнешко и дроб сърма, потеглиха с две коли към християните от малките населени места. На територията на общината има 16 села, в които днес православните приемат гости и поздравления за Великден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама