Рошковете в естествения резерват цъфнаха на връх Великден

16:03, 15 апр 17 / Любопитно 25 879 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Дивият рошков в природен резерват "Патлейна", край Велики Преслав, цъфна на връх Великден. Днес много туристи от страната бяха дошли да видят и снимат тази природна забележителност.

Резерватът се намира в историческата местност „Патлейна” и пътят, водещ към едноименния манастир, е потънал в нацъфтели розово – лилави клонки.

Снимка: Topnovini.bg

„Патлейна” е обявена за резерват през 1948 година. Основната цел е била да бъде запазено единственото в страната находище на рядко срещания див рошков. Този дървесен вид е бавно растящ, но живее до 100 години.

Природна стихия, обаче, отнесе част от дърветата. Незапомнено наводнение през 1999 г. изкорени и пречупени не малка част от защитения вид.

През 2007 г. Министерството на околната среда и водите взе решение да прекатегоризира резервата в „Защитена местност” със забрани за строителство, лов и сеч. Ограниченията са изписани на табели покрай пътя.

Дивият рошков край Велики Преслав привлича туристи най-често от Варна, но днес много шуменци спираха да снимат редкия вид по път за манастира. Сред посетителите имаше и гости, дошли чак от Враца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама