Велики Преслав е първият град в България, посрещнал Благодатния огън

07:00, 15 апр 17 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В очакване на Христовото Възкресение десетки миряни ще се отправят тази вечер към храмовете. Четири са църквите във Велики Преслав, в които в полунощ ще прозвучи „Христос Възкресе”.

Старопрестолният град е първият в България, посрещнал благодатния огън от Йерусалим преди 88 години по времето на цар Борис ІІІ.

И все още в малкия град има живи свидетели на това голямо събитие.

 

То се случва в навечерието на Възкресение Христово на 12 май 1929 г. при варненския митрополит Симеон. Поводът е отбелязване на 1000-годишнината от царуването на Симеон Велики. Тогава е осветен и новопостроеният по онова време храм „Св. Св. Кирил и Методий” в близост до средновековната българска столица.

Възрастни преславяни разказват, че тогава Велико Върбев бил единственият в града, който притежавал собствен автомобил. На него възлагат да донесе огъня от най-близкото да България място, приело благодатта. Няколко дни преди Великден Велико Върбев потеглил към Охрид, от където трябвало да вземе частица „небесен” огън.

На 12 май посрещнали празника и пристигането на царя с пищна церемония и запалени свещи с пламъка от Божи гроб. Край новия храм свирела шуменската духова музика. В Преслав пристигнал и тогавашния кмет на Шумен. За тези вълнуващи мигове е разказа дъщерята на Велико Върбев - Веселина Боянова. Жената е връстница на това събитие, родена е тогава, когато посрещат огъня в стария Преслав.

Днес баба Веселина е на преклонните 88 години и обяснява, че в техния дом дълго време пазели големите свещи, с които бил пренесен „небесният дар”.

След 1950 г. свещите, обаче, „потъват” някъде. Дирите им се губят, за да няма семейството неприятности с властта, преследвала тогава  вярващите хора. Баба Веселина казва, че баща й потулил тези исторически свещи и никога повече не споменал за тях.

Божественият дар, обаче, продължава да идва в старопрестолния град. Няколко десетилетия по-късно миряните отново се радват на божето благоволение. На всяко Възкресение от 2004 година насам преславяни си носят у дома запалена от този огън свещ.

Свещеноиконом Николай от най-старата преславска църква „Св. Св. Петър и Павел” обясни, че великденската служба ще започне тази вечер  около 23.30 часа и както всички християни, така и той е в очакване огънят да пристигне и в местните храмове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама