Проект за изворните води финализираха във Велики Преслав

17:28, 14 апр 17 25 700 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

В навечерието на Великден читалище „Развитие” във Велики Преслав покани участници в проекта „Синьото богатство – водата”, за да проведе заключително мероприятие по финализиране на проекта.

Опознавателен час нарекоха инициативата, довела в читалищната библиотека предимно ученици. Възпитаници на УО „Св. Св. Кирил и Методий” от класа на учителката Славка Савова взеха активно участие при събиране на информация за старите преславски чешми. Във Велики Преслав има 2 действащи изворни чешми в периферията на града и още 9 каменни чешми в покрайнините и вилните зони.

В рамките на проекта доброволци и ученици проучиха състоянието на тези чешми и записаха тяхната история. В продължение на 3 месеца децата се срещаха с краеведи и възрастни хора, да се запишат от тях легенди и предания за това как са били намерени изворите, как са направени чешмите, какви имена са свързани с историята им. Учениците направхи и график за почистване на каменните коритата и площадките около чешмите. Изработиха и табели с имената на изворите.

Снимка: Читалище "Развитие"

Със същите дейности се занимаваха деца и читалищни работници от преславското село Троица. Там имат 13 извора, обясни секретарят на НЧ «Просвета» Себат Алиосманова.

Това синьо богатство беше тема на предпразничната великденска среща в преславската библиотека. Там отчетоха работата, извършена през изминалите 6 месеца и събраха мнения от млади хора за обогатяване на тематичния сайт, направен по проекта, обясни библиотекар Радостина Иванова. Тя припомни, че преславското читалище „Развитие” е партньор по този проект на регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. Заедно са работили по отпечатване на брошура, като същата информация е качена на краеведския сайт „Шуменски край”. Сайтът е допълнен с история, интересни факти и снимки от Велики Преслав. Представена е информация за забележителности, църкви, училища, музей и читалища.

Три поколения преславяни – ученици, доброволци на средна възраст и пенсионера са се включили в планираните проектни дейности, добави библиотекар Петя Калева от Велики Преслав.

Снимка: Читалище "Развитие"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама