Осветени червени яйца ще раздават на Великден във Велики Преслав

07:30, 11 апр 17 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 200 червени яйца, благословени от свещеници, ще бъдат раздадени на площада във Велики Преслав на втория ден на Великден. Общоградският празник за жители и гости на старата столица се организира от Общината, от местните православни храмове и читалище „Развитие“.

В понеделник на площада в града ще бъдат подредени козунаци и кошници с боядисани яйца. В центъра ще се проведе и църковната служба. Има вероятност за Великденското богослужение в старата столица да пристигне НВП Варненският и Великопреславски митрополит и той да благослови обредните хлябове и яйцата.

Празникът на преславските боляри започва от 10.30 часа с литийно шествие. Местните свещеници ще предвождат шествието, което ще тръгне от църквите „Св. Св. Петър и Павел“ и „Св. Архангел Михаил“ към градския център. На входа на самия площад двата лъча ще се слеят и ще се насочат към откритата сцена. От там ще прозвучи текстът на благослова, отправен от българския патриарх към християните и празничното обръщение на преславския кмет.

Яйцата и козунаците ще бъдат раздадени от църковни служители, ансамбъл „Мизия“ от Търговище ще изнесе концерт на открито.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама