Одобриха 51 работодатели по схема „Обучения и заетост на младите хора"

15:33, 10 апр 17 25 384 Шрифт:
Автор:

Комисията по заетост, към Областния съвет за развитие в област Шумен, разгледа и одобри 51 от подадените от работодатели заявки по схемата „Обучения и заетост на младите хора" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

70 заявки за общо 511 работни места са подадени за област Шумен, с необходим финансов ресурс по програмата 2 071 924 лв. Заявено е обучение по професионална квалификация за 211 безработни лица и обучение по ключова компетентност „Общуване на чужди езици“ и „Дигитална компетентност“ за 140 лица.

С оглед обективна равнопоставеност на работодателите при кандидатстването, работна група към Комисията по заетост извърши оценка и класиране на подадените заявки, на база критерии, посочени в утвърдена Методика за подбор и оценка на заявки от работодатели.

В резултат на оценката за финансиране се класират 51 работодатели, заявили 332 работни места, от които предвидено обучение по професионална квалификация за 153 лица и обучение по ключова компетентност за 140 безработни лица.  В резервния списък попадат останалите 19 работодатели.

Разпределеният финансов ресурс за областта е 1 418 817 лв. Разпределението по области се извършва на база критериите Равнище на безработица в съответната област, Относителен дял на регистрираните безработни от целевата група в областта спрямо страната и Относителен дял на заявените работни места за областта спрямо страната.

 „Приоритетно се включват работодатели с кодове на икономическата дейност, научно-изследователска, образование, преработваща промишленост, строителство, хотелиерство, ресторантьорство, рекламна дейност, туристическа, агентска и операторска дейност, и др.“, каза  Людмила Христова, началник в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ гр. Варна.

Членовете на Постоянната комисия по заетост гласуваха единодушно с „да“ предложението за проект за решение.

В периода от 28 февруари до 15 март т.г всеки работодател имаше възмжност да подаде в бюрото по труда заявка за разкриване на свободни работни места, съобразно своите потребности.

Работодателите са класирани съобразно нивото на безработица за 2016 г. в общините от област Шумен.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама