Шестима шуменски пчелари се включиха в националния протест в София

11:55, 09 апр 17 25 738 Шрифт:
Автор:

Шуменци взеха дейно участие в организирането и провеждането на националния протест на пчеларите, против издадените заповеди от Българската агенция по безопасност на храните за използване на пестициди неоникотиноиди. Мероприятието се проведе на 7 април в София, пред Министерски съвет.

 

Шестима пчелари от Шумен са участвали в протеста, който премина под мотото „Да спасим пчелите”. От съседните области също са се включили много хора. Това съобщи за Topnovini.bg Даниела Челебиева, която е председател на СБП-Шумен и секретар на Обединен български пчеларски съюз.

Протестиращите искат отмяна на издадените заповеди, пълна забрана за използването на неоникотиноиди в нашата страна и оставка на Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, който през миналата и настоящата година е издал 5 заповеди за употреба на подобни пестициди. Нито един представител на властта обаче не е дошъл да чуе техните искания и да ги уважи.

В прочетената и подписана от 195 участници декларация, се казва, че пчеларството е застрашено от вземането на неадекватни и скандални решения.

 

„В област Шумен през 2012 години загинаха 50 % от пчелните семейства. Точно тогава започнаха да пръскат рапицата с неоникотиноиди. Избрахме за нашето мероприятие, символично датата 7 април – Световния ден на здравето, тъй като има много доклади , изготвени от различни хора и организации, които доказват вредното влияние на тези пестиците”, каза още Даниела Челебиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама