Ласло Дураник е тазгодишният лауреат на детско-юношеските хорови празници в Шумен

21:51, 08 апр 17 / Култура 25 495 Шрифт:
Автор:

Диригентът на унгарския девически хор „Аурин” Ласло Дураник е тазгодишният носител на престижната награда на името на проф. Венета Вичева от ХХІV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников” в Шумен.

Дураник получи приза тази вечер при закриването на престижния форум.

Снимка: Topnovini.bg

В последната гала вечер Ласло Дураник и ръководения от него хор очароваха публиката с невероятните си изпълнения и виртуозното дирижиране. Те изненадаха зрителите в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” в Шумен с нестандартните си сценични решения.

Наградата Ласло Дураник получи лично от проф. Теодора Павлович.

Снимка: Topnovini.bg

Дипломи и плакети получиха всички участници в тазгодишното издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников” в Шумен.

Снимка: Topnovini.bg

ХХІV издание на хоровите празници ще се запомни и със световната премиера на кантатата „Синьо небе от мечти” по музика на словенския диригент Амброж Чопи. Изпълнението събра на сцената всичките 300 хористи от родни и чужди формации. Те изпълниха трите песни от кантатата под съпровада на Държавна филхармония-Шумен и бяха дирижирани от Амброж Чопи.

Снимка: Topnovini.bg

По традиция точката на хоровите празници бе поставена с Химна на Добри Войников по текст на Стилиян Чилингиров в изпълнение на всички хористи.

ХХІV Международни детско-юношески хорови празници в Шумен бяха закрити от зам.-кмета Найден Косев. „Синьото небе от мечти се превърна в реалност и събра на една сцена хорове от различни страни. Съхранявайте и развивайте това изкуство, защото музиката и песента правят света по-дъбър”, каза Найден Косев и пожела на всички участници нови успехи по трудния път на изкуството.

В тазгодишното издание на песенния форум взеха участие девет формации от страната и хорове от Унгария, Румъния, Украйна.

Международните детско-юношески хорови празници в Шумен се проведоха под патронажа та кмета на града Любомир Христов и бяха посветени на 45 години от началото на форума и 85 години от рождението на проф. Венета Вичева.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама