Лазаровден дойде с добра поличба за жителите на община Велики Преслав

18:09, 08 апр 17 25 754 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Лале с два цвята-близнаци откриха в градината на баба Василка малките лазарки от преславското село Кочово. Момичета от фолклорната група към читалище „Съединение” намерили двойното лале сред десетки други, нацъфтели в двора на Василка и Марин Вичеви. Те живеят на самия център на селото и на всеки празник имат гости от читалището.

Днес малките лазарки решили да наберат цветя от техния двор и да си изплетат венци. Сред многото червени лалета открили двойното цвете и като всички деца огласили цялата махала с радостни викове, разказа секретарят на читалището Красимира Стоянова.

Баба Василка, като най-мъдра от всички наоколо, обяснила, че когато се роди такова лале, годината ще е много плодородна. Василка Вичева казала още, че знае това от своята баба, която преди много години разказвала, че това са добри поличби за стопаните. Градините ще са отрупани с цветя, зеленина и плодове и хората от цялата Преславска община ще са доволни.

Малката Сиси открила двойното лале в градината. Снимка: Topnovini.bg

На Лазаровден момичетата от село Кочово обиколили почти всички къщи с песни и ритуални пожелания. „Малките лазарки бяха радушно посрещнати в семействата и на християни, и на  мюсюлмани. Възрастните им дадоха яйца, дребни пари и сладкиши, както повелява традицията”, каза още читалищният секретар  Красимира Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама