Откриха паметника на легендарния шуменски пилот Валерий Великов

20:28, 07 апр 17 25 868 Шрифт:
Автор:

На тържествена церемония днес в Шумен откриха паметника на легендарния пилот Валерий Великов.

Събитието се състоя на входа на природен парк „Кьошкове”, ден преди планинското състезание, което носи името на знаменития шуменски автомобилист. На откриването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и екипа му, бивши пилоти, приятели на Валерий Великов и фенове на автомобилния спорт.

Единият от инициаторите на проекта, Живко Николов, приветства кметския екип и всички решили да уважат инициативата.

„Празник е за мен да открия сезона и да пожелая на всичи тези, които утре ще си облекат гащеризоните, да направят едно успешно състезание без катастрофи. Вальо Великов е най-големият, не само в шуменската автомобилна гилдия, но и в българския автомобилен спорт. За нас той беше един голям вдъхновител. Тук на отсечка „Пивовара” мина целият живот на Вальо. На зима хабеше по два тона бензин. Искам да благодаря на „Българската федерация по автомобилен спорт”, на кмета, също и на Пешо Минчев, Страшимир Димов, Младен Младенов, Живко Жечев, Жечко и Красен Кюркчиеви и други”, заяви на церемонията Живко Николов.

Снимка: Topnovini.bg

Кметът Любомир Христов от своя страна изказа благодарности към хората, които родиха идеята за проекта и на всички, които са допринесли да бъде осъществен.

„Шуменци имат памет и искат да я съхранят за в бъдеще. Ще запомня Валерий, като човекът с голямото сърце, човек който не връщаше никого. Можеше да посъветва всеки един, независимо дали му е съперник или приятел. С това състезание, ние всяка година ще се връщаме към него и за това пожелавам на всички участници безаварийно шофиране и нека най-добрите да победят”, заяви той.

Всички дарители по сметката за изграждането на паметника получиха награди за постъпката си. Сред наградените са: Бойко Стойчев, Данчо Данчев, Георги Петров, Здравко Здравков, Данчо Дечков, Димитър Георгиев, Жечко и Красен Кюркчиеви, Здравко Николов, Иво Ганчев и други.

Снимка: Topnovini.bg

Церемонията бе закрита с водосвет, отслужен от отец Димитър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама