Шуменската организация на пенсионерите благодари на студентите по медицина

16:23, 07 апр 17 25 735 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Шуменските студенти по медицина имат голяма заслуга за здравето и тонуса на възрастните хора от града, заради доброволната социалната дейност, която вършат в пенсионерските клубове. Това заявиха единодушно днес, в Деня на здравето, директорът на шуменския факултет към Медицинския университет във Варна проф. Соня Тончева, председателят на областния и общинския Съвет на Съюза на пенсионерите д-р Анка Янкова и изпълнителният директор на Българо-турската търговско индустриална камара в Шумен Венцислав Венков.

Срещата беше по повод изминалата 1 година от началото на тристранната съвместна инициатива. Тя може да бъде определена като много добра пилотна практика и да бъде приложена в други градове на Североизточна България, стана ясно след проведената пресконференция.

Проф. Тончева съобщи, че 85 студенти, предимно второкурсници, отделят от свободното си време почти цяла година, за да посещават пенсионерските клубове в града. Там мерят кръвно, разговарят с възрастните и вършат едновременно както здравна, така и социална дейност. Възрастните хора били много доволни и от тяхно име председателката Анка Янкова благодари на проф. Тончева. Директорът на медицинския филиал отчете 72 студентски визити и 589 измервания на кръвно налягане.

Пенсионерите излязоха с поздравителен адрес към факултета и студентите по медицина. Снимка: Topnovini.bg

Занапред тази дейност не само ще продължи, а и ще се разшири. За това бяха категорични и Венцислав Венков, и Соня Тончева. По думите на д-р Янкова възрастните хора искат, ако е възможно, студентите да мерят още кръвна захар, да има и часове за беседи. „Освен чисто практическата дейност срещата с младите хора е много важна за пенсионерите в клубовете“, заключи проф. Тончева.

Тя и изпълнителният директор на Българо-турската търговска камара ще обмислят как социалната дейност на шуменските студенти по медицина да бъде изнесена в градове от Североизтока. Шуменската пилотна практика може да се приложи в Търговище, Разград, Добрич каза днес Венцислав Венков. „Ние не искаме пари, просто се мъчим да направим живота на възрастните хора малко по-цветен“, заяви Венков в навечерието на Цветница.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама