Медиците от МБАЛ-Шумен се готвят за стачка

14:10, 07 апр 17 25 629 Шрифт:
Автор:

Готовност за стачни действия обявиха днес медиците от Многопрофилната болница за активно лечение-Шумен (МБАЛ-Шумен). Това стана на тържествен митинг по повод Световния ден на здравето. Проявата бе организирана от КТ „Подкрепа” и КНСБ. Синдикалистите обявиха, че в сряда от 13.30 часа ще се свика извънреден медицински съвет, на който ще се избере стачен комитет. Соня Върбанова от КТ „Подкрепа” заяви, че 60% от работещите в болницата са положили подписите в одобрение на стачката, при необходими 51%, според Закона за уреждане на колективните трудови договори.

Пред събралите се медици синдикалистите обявиха искането за повишаване на заплатите. За лекари с две и повече специалности 1 200  лева, за медик с една специалност 1 030 лева, толкова да е началната основна заплата за медицинска сестра І категория. Синдикатите предлагат още стартовата заплата на медицинска сестра ІІ категория да е 900 лева, за медицински специалисти, професионалисти по здравни грижи, 830 лева, за магистър с немедицинско образование, който не участва пряко в диагностично-лечебния процес 980 лева, счетоводители, технически изпълнители в отделения и др. 650 лева. Началната заплата на водещите се като друг персонал да е 550 лева , а на санитерите 480 лева, предлагат още от двата синдиката. Те настояват предложението за споразумение с ръководството на МБАЛ-Шумен да влезе в сила от 1 април.

Снимка: Topnovini.bg

Основната разлика между исканията на недоволните и ръководството на болницата е, че те предлагат скокът в базисните заплати да стане веднага, а директорския екип до края на тази година.

По искане на основния акционер в Съвета на директорите на МБАЛ-Шумен – държавата, днес трябваше да се проведе общо събрание, което обаче се провали поради липса на кворум. Междувременно изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов даде пресконференция, за да изясни създалата се ситуация.

Снимка: Topnovini.bg

Д-р Атанасов уточни, че ще са необходими над 137 хил. лева месечно, ако се изпълни исканото от синдикатите повишение на заплатите. „С такива пари болницата не разполага. Здравната каса не е повишавала цените на клиничните пътеки от 10 години, а МБАЛ-Шумен отчита намаление на приходите си”, коментира д-р Атанасов и съзря атака към него в действията на лекарите и персонала на болницата. Той уточни, че още на 4 март са запознали представителите на синдикатите с предложението на ръководството за повишаване на работните заплати от 1 април. То предвижда плавен скок във възнагражденията, който да се реализира на три етапа през април, август и декември тази година.

Заложеното първо повишение е с 60 лева за базисно възнаграждение на лекар с две и повече специалности, с 45 лева за медик с една специалност, 30 лева за лекар без специалност и 15 лева за медицински специалисти, професионалисти по здравни грижи.

Работодателят поема задължението отново да увеличи заплатите от 1 август, при условие, че общите приходи от основна дейност скочат с 10%. Така в края на лятото заплатите на различните категории персонал да се повишат с още 40, 25, 15 и 10 лева, а в края на 2017 година ще достигнат исканите от синдикатите нива, които да влязат в сила от 1 април. „Така медиците в МБАЛ-Шумен щяха да имат най-високите начални заплати в областните градове още от този месец”, уточни д-р Атанасов и нарече спекулация твърденията, че по-ниските финансови резултати на лечебното заведение се дължат на сливането му с общинската болница в Нови пазар.

Ръководството на МБАЛ-Шумен запознава синдикалните представители с програмата за оздравяване на лечебното заведение още на 29 март. „На практика синдикатите поставят пред ръководството неизпълними изисквания и без преговори вземат решение за протест. Емилия Кирева и Соня Върбанова, които организират стачката не работят в болницата. Целта е да се пречи на нормалната работа на лечебното заведение, което поставя под заплаха здравето и живота на пациентите”, заяви д-р Атанасов и призна, че като човек от системата винаги е считал, че заплатите в здравеопазването са ниски. Той обаче уточни, че единствената възможност е плавно повишение на възнагражденията. Директорът обоснова спада в постъпленията на лечебното заведение с намаляване броя на населението, увеличаване на възрастните хора с хронични заболявания, липсата на специалисти и пренасочване на пациенти за лечение в други градове.

Д-р Атанасов подчерта, че до момента няма неизплатени или забавени заплати и неспазени клаузи по действащото споразумение със синдикатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама