Жители на малкото село Хан Крум подеха акция за облагородяване на родното си място

10:23, 06 апр 17 25 1278 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Прозрачна кутия за дарения стои от няколко дена в магазина на преславското село Хан Крум. Върху нея четем надпис: „Кутия за събиране на средства, които ще послужат за облагородяване и процъфтяване на село Хан Крум“.

В тази кутия вече са пуснати няколко банкноти от 5 лева, има една двадесетолевка и други дребни монети.

Събираме тези средства, за да имаме някакви пари за материали, за освежаване, за поправки, това обясняват в селото.

Идея за доброволното начинание дал Даниел Димитров. Той е млад местен предприемач и е обещал, че тези дни ще купи боя и четки за освежаване на предпазните парапети в цялото село.

Кметът на Хан Крум Галин Бенев е много доволен, че има инициативни хора и той застава зад тях.

Галин Бенев и Данаил Димитров.  Снимка: Topnovini.bg

В селския магазин до кутията стои тетрадка, в която местните ще дават предложения за какво да се изразходват парите. На тетрадката пише „Дневник за идеи на жителите на с. Хан Крум за правилно усвояване на събраните средства...“

Първата идея е да отидат пари за оборудване на клуб за младежи. Там да има и настолни занимания за децата. От тези средства могат да се купят фиданки за залесяване, да се направи нещо по детската площадка, казват кметът Галин Бенев и Данаил Димитров.

 

Местните смятат, че когато селото има нужда от нещо и има единомислия сред хората, кутията се отваря, купуват се материали и доброволци извършват належащите ремонти или подобрения.

„Нека направим нашето село едно достойно европейско кътче на България“, са написали пожелателно в дневника. Там четем още, че „Европейско село се прави с европейски пари“, но когато те не достигат до малките населени места, тогава местни се сплотяват „за облагородяване и процъфтяване“ на родното им село.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама