Възраждат читалището в село Белокопитово

12:40, 05 апр 17 / Култура 25 1032 Шрифт:
Автор:

Инициатива за възстановяване на читалището в село Белокопитово провежда кметът на селото Алекси Чолаков, съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Освен от книги, читалището се нуждае и от ремонт.

Снимка: topnovini.bg Кметът на селото Алекси Чолаков и проф. Соня Илиева, преподавател в Педагогическия факултет на Шуменския университет, която е и жител на селото

Масивната двуетажна сграда на читалище „Надежда 1927“ е построена преди повече от 50 години. Има обособени голям киносалон със сцена и балкон, на втория етаж се е помещавала библиотеката, на първия етаж има и още две по-малки зали за културни мероприятия. През последните 20 години в читалището не е извършван ремонт, поради което сградата е занемарена.

Сградата на читалището е в окаяно състояние и се нуждае от подсилване на фасадата, смяна на улуци и водосточни тръби, външно шпакловане и боядисване, подмяна на дограма и врати, вътрешна ел. инсталация, възстановяване на подовите настилки. Нужно е да бъдат изградени още ВиК-а инсталация, канализация и сервизни помещения, които липсват. След като бъдат извършени всички ремонтни дейности ще се премине към вътрешно обзавеждане.

Със средства дарени от „Алкомет“ АД миналата година е бил извършен частичен ремонт на покрива на сградата, с който са били спрени течовете в сградата. Тази година също със средства, дарени от спонсор, са поставени 10 нови прозореца на залата на втория етаж. Необходима е смяна и на останалата част от дограмата,  прозорците на киносалона и предвидената зала за тенис и други игри.

Снимка: topnovini.bg Киносалонът

„Кметството не разполага със земи, от които може да се вземат някакви средства, затова разчитаме главно на спонсори“, каза кметът на селото Алекси Чолаков, който е и председател на читалищното настоятелство към читалище „Надежда 1927“.

Снимка: topnoini.bg

Кметът допълни още, че съгласно закона за народните читалище, няма право на субсидирана бройка за библиотекар и секретар,  което налага да се работи на добра воля.

Алекси Чолаков сподели, че е поставил въпроса пред зам. кмета по образование и култура в Община Шумен и има уверението, че ще им бъде оказана помощ.

Снимка: topnovini.bg Сега сградата е обитавана от лястовички, които са си направили гнезда.

За бъде регистрирана библиотеката към Министерство на културата са необходими 3000 тома литература. Книгите трябва да са от последните 5 години, като най-търсена е детско-юношеската.

Кметът не се ангажира с точна цифра, затова ще търси съдействие от Строителната камара в Шумен, която да извърши проектосметна документация.

„Хората боледуват за този техен духовен център, който е пред разрушаване. Надяват се и имат  желание да бъде възстановена библиотеката и културното им средище“ сподели проф. Соня Илиева, преподавател в Педагогическия факултет на Шуменския университет, която е и жител на селото.

Снимка: topnovini.bg

Жителите на селото разказват, че в него е кипял богат читалищен живот. Прожектирали са се филми, имало е изяви на самодейни колективи, библиотеката е обслужвала много читатели, провеждали са се интересни читалищни мероприятия. Преди години в него жителите са посрещали първа пролет, празнували са Бабинден, 3-ти март, Коледа и други празници. И днес хората търсят средства, за да възстановят своя духовен център.

Снимка: topnovini.bg Едно от доказателствата, че някога тук е кипял културен живот.

Партньори в тази дейност, ангажирани да набавят главно книги, са Шуменския университет, УНСС, Съюза на учените в България, секция „Социологически науки”, Института за изследване на знанието на БАН, както и много преподаватели от различни университети в България.

В селото има 147 жители по настоящ и постоянен адрес, 40 души, които не са регистрирани и около 50 деца, които всяко лято огласят улиците на селото. Повече от 30 години в селото няма училище.

Телефони за връзка: Алекси Чолаков – Председател на читалището – 0895746074, e-mail: [email protected]

IBAN - BG66TTBB94001527528911 SOCIETE GENERALE EKSPESSBANK

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама