Местни инициативни групи ще променят облика на своите села

08:44, 05 апр 17 25 1513 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

„Конференция на бъдещето” чертае визията за развитие на четири села с местна икономика, младо население, туристически потенциал, природни дадености и богата история.

Селата са Осмар, Драгоево, Троица и Хан Крум са част от община Велики Преслав и те поставиха начало на новата инициатива.

Повече от 60 участници от област Шумен и неправителствени организации застанаха зад идеите на местните инициативни групи. Техните идеи се подкрепят от сдружение „Деветашко плато”, което има солиден опит за успешно развитие на малки населени места.

Участниците в конференцията си поставиха за цел да обсъдят насоките за развитие на четирите села и да формулират конкретни проекти и инициативи. Най-добрите от тях ще бъдат финансирани от Проектен фонд, създаден от сдружение „Деветашко плато” с финансовата подкрепа на община Велики Преслав и фондация „Америка за България”.

Снимка: Topnovini.bg Подписаха споразумение за устойчиво развитие на четири преславски села.

В рамките на два поредни дни участниците във форума чертаят стратегия за развитие на малките селища до 2022 година. Реализацията на тази стратегия ще започне с осъществяване на нискобюджетни идейни предложения.  За тях са осигурени 16 хиляди лева, като стартова сума за местните инициативни групи. В тях влизат кметовете на селата, читалищни деятели, представители на дребния бизнес, съдържатели на къщи за гости и винарски изби.

Клубът по ориентиране и велоклубът в Шумен подкрепят селските инициативи. Катедрата по география и регионално развитие към Шуменския университет, с ръководител доц. Димитър Бладев, представители на Селскостопанската академия и на Център за интердисциплинарно обучение ще си партнират с групите за развитие на селата Осмар, Драгоево, Троица и Хан Крум.

Откриването на конференцията започна с полагане на подписи под споразумение за съвместна дейност между община Велики Преслав и неправителствената организация, която споделя опит за успешно развитие на български села. Под споразумението се разписаха главният архитект на Велики Преслав Гергана Цонкова и председателят на сдружение „Деветашко плато” Ива Таралежкова.

Днес, след закриване на конференцията местните инициативни групи ще оповестят взетите решения и насоки за развитие.

 

 

 

 

    

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама