Шуменската симфониета с концерт, посветен на Моцарт

07:00, 04 апр 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концерт, посветен на немския класик Волфганг Амадеус Моцарт, ще изнесе Симфониета-Шумен на 6-ти април, четвъртък в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19,05 ч.

Гост пианисти са Фиамета Тарли и Иво Върбанов, които са партньори не само на сцената, но и в живота.

Двамата утвърдени пианисти  ще изпълнят Концерт за две пиана № 10 от гениалния композитор В.А.Моцарт. Програмата е допълнена с още две негови популярни и ненадминати произведения – увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 „Юпитер“.

Иво Върбанов е водеща фигура в клавирното изпълнителско изкуство не само у нас, но и в чужбина. Концертира самостоятелно, със съпругата си Фиамета Тарли, както и с различни камерни формации от Европа и САЩ. Иво Върбанов учи пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита Ароновски и Франк Уибо в Кралската академия за музика. Заедно със Сеели Тойвио (Финландия) печели първа и специална награда от ХХV Международен музикален конкурс за камерна музика във Финале Лигуре, Италия (1998).

Носител е на наградата „Иван Вазов“ за популяризиране на българската култура в чужбина.

Италианката  Фиамета Тарли, съпруга на Иво Върбанов, изнася концерти във Великобритания, където живее, както и в десетки европейски страни. Освен като солист, Фиамета Тарли се изявява и като изпълнител на камерна музика заедно с артисти от световна величина. Сред последните концерти са участията й в зала Cadogan в Лондон и в цикли като Brahms Unwrapped в лондонския Кралски дворец, ConciertosTemáticos в Сантандер и на Софийски музикални седмици. Някои от концертите на Фиамета Тарли са излъчвани по много радио и тв канали в Европа, а дискографията й включва значителен брой записи. През 2016 тя прави турне във Великобритания, с което промотира звукозаписната компания ICSM, основана заедно със съпруга й през 2014.

Диригент е Станислав Ушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама