Наталия Казакова, майка на аутист: „За да се грижиш за такова дете, трябва много обич, търпение и упоритост. Всеки ден е борба”

06:52, 02 апр 17 25 1588 Шрифт:
Автор:

За осма поредна година се отбелязва световният ден за информираност за аутизма, който има за цел да алармира обществото относно превръщането на аутизма в глобален здравен проблем. Около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб. 

Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите. Аутистите живеят в свой свят.

Как се справят семействата, които имат дете аутист потърсихме майката на Коко, за който писахме преди време. Калоян Казаков е на 3 години, от Шумен.

Когато е на 11 месеца му поставят две от задължителните ваксини. Месец по-късно детето се променя. Докторите установяват аутизъм.

Детето има и хранителна непоносимост към глутен, лактоза, яйца и ядки, както и към тежки метали (живак). Той е на строга диета и хранителни добавки, които още повече отежняват положението на семейството.

„Коко има и още две братчета Александър на 5 и Николай на 2 години, които за момента са леко пренебрегнати, за да може Калоян да се подобри. Не искам да се наложи един те да се грижат за него”, заяви за Topnovini.bg майката на детето.

 

„За да се грижиш за такова дете, трябва много обич, търпение и упоритост. Всеки ден е борба, никой не знае още колко време ще се борим за подобряване на състоянието му дали ще е 1 година или повече”, допълни още тя.

Коко получава от държавата 350 лева заради хранителната непоносимост. Това обаче, не е достатъчно семейството му да се справи с проблемите. От центъра за ранно развитие на децата му е осигурен логопед, с които се вижда два пъти в седмицата по 30 минути.

За да се стабилизира състоянието на детето са необходини 20 000 лева годишно, които са непосилни за семейството му.  До момента за тази година са събрани 6 000 лева.

 

На 22 април в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен е организиран благотворителен базар за малкия Коки.

За всеки, който желае да помогне, дарителската сметка на детето е: Калоян Пейчев Казаков ПроКредит Банк BIC PRCBBGSF BG89PRCB92301049318117 Paypal - [email protected].

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама