Във Велики Преслав раздават дръвчета за празника на гората

16:13, 01 апр 17 25 1472 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Над 100 фиданки ще бъдат раздадени за една седмица на училища, детски градини и кметства в община Велики Преслав, съобщи днес директорът на местното горското стопанство инж. Янко Йорданов, преди да засади първото дръвче. Инициативата е на преславските лесовъди във връзка със Седмицата на гората.

Проявата „Лесовъд за един ден” беше открита в местността „Борова гора” край преславските старини в присъствието на много деца, ученици, учители и родители. Горски работници, туристи самодейци и кметът на общината Александър Горчев се включиха в празничната инициатива.

Снимка: Topnovini.bg

Денят на лесовъда започнаха с поздравления към подрастващите, подготвили тематична изложба за гората и с изпълнения на певчески и танцови състави от читалище „Развитие” и градските училища.

Първите дръвчета от видовете „Явор” и „Калина” бяха засадени от горски работници и деца в местността „Борова гора”. Липови фиданки бяха раздадени на гражданите, за да ги засадят в личните си дворове и вили.

Днес бъдещи лесовъд от Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав, участваха в демонстративна проява по тяхната специалност. Ученици от 9 до 12 клас се заеха да изчисляват запасите от дървесна в определен район от боровата гора. По този начин те демонстрираха знания  и  умения, показаха как се окачествява дървесината и какъв добив може да се реализира от даден горски участък. Възпитаниците на гимназията получиха като подарък от горското стопанство инструменти и апарати, които ще им трябват в учебната подготовка и индивидуални награди за участие в демонстрацията. В нея се включиха и преподавателите лесоинженери Слави Димитров и Марин Николов.

Снимка: Topnovini.bg

От горското раздадоха подаръци на всички деца и ученици, участвали в днешните мероприятия.

Утре инициативите продължават в местността «Червената пръст» край преславското село Златар. Там ще започне засаждане на жълъдова гора с участието на доброволци от селото. В рамките на една седмица ще бъдат засадени жълъди на площ от 15 дка. В рамките на годината горските ще напрваят останалата част от предвиденото насаждение с обща площ от 70 дка.

Снимка: Topnovini.bg

От понеделнки всяка детска градина, училище и кметство в община Велики Преслав и в част от Върбишка ще получат от горското стопанство дръвчета за засаждане, каза директорът на ДГС «Преслав» инж. Янко Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама