След дълго чакане, марашени отново се потопиха в минералния извор

14:57, 01 апр 17 25 742 Шрифт:
Автор:

След дълго чаканото бликване на минералната вода край шуменското село Мараш, хората не спират да се тълпят край извора. Някои си пълнят туби с вода, за да си ги отнесат в домовете, други с носталгия към отминалите години влизат направо в басейна.

Представителят на варненскара фирма за геоложки проучвания. Снимка: Topnovini.bg

„Когато разбрах, че водата е тръгнала, дойдох да се уверя с очите си. Стоях до басейна и не можех да повярвам на очите си, защото тук са минали едни от най-хубавите ми години“, разказа пред наш репортер един от жителите на Мараш.

Сондаж. Снимка: Topnovini.bg

През 1979 година минералната вода бликва за първи път. Тогавашната секретарка на кметството в Мараш Марийка Колева разказа за Topnovini.bg историята на извора:

„През 1976 година правеха проучвания и търсеха нефт, но вместо нефт откриха, че до нашето село има минерално находище. След няколко години край село Мараш бяха дошли военни, които правеха реконструкции по коритото на река Камчия. Помолихме ги да ни изкопаят нещо като басейн, където да отведем водата. Създадохме инициативен комитет и минахме от врата на врата през цялото село, за да съберем пари от хората и да направим сондаж на водата. Всеки даде по 10 лева и така отведохме водата до басейна, който ни изкопаха военните.

Беше празник за цялото село. Бабите влизаха по кюлоти във водата. Много бързо се разчу и не след дълго в Мараш започнаха да прииждат хора от цяла България. Марашени даваха къщите си под наем, а полски туристи дори бяха разпънали палатки край извора. Извора беше посещаван от 500 души на ден. Водата наистина лекуваше болежките. Установиха, че тя помага за 16 зaбoлявaния на oпopнo-двигaтeлeн aпapaт, гинeĸoлoгични, cтoмaшнo-чpeвни и други, дори я сpaвнявниха по лековитост с тази в Kapлoви вapи в Чехия.

От новопазарската фирма „Маяк“ ни дариха фургони, които разделихме на мъжки и женски съблекални.  Марашкият фелдшер и мед. сестрата идваха да дават дежурства на извора и да помагат на болните, които ни посещаваха.

След година Общината също проявила интерес към минералното находище и отпуснаха пари за строеж на съвременни  съблекални с душове.

Всичко това продължи около 5 години в които минералната вода наистина помагаше на болни хора. После дадоха извора на една на частна фирма за оранжерийно производство. Не мина много време и от фирмата разрушиха сондажа. Това беше края на марашката вода“.

Динамично ниво на водата - 66 метра. Снимка: Topnovini.bg

Днес хората от село Мараш се надяват наистина водата да заработи отново и да възроди село Мараш.

Водата на 65 градуса. Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама